U bent hier

Wolvin gevestigd en met mannetjeswolf op de Veluwe

18-02-2019|DOORARK Rewilding Nederland

Niet alleen is de wolf nu definitief gevestigd in Nederland, op de noordelijke Veluwe leeft op dit moment een wolvenpaar. Dat blijkt uit het genetisch materiaal uit de wolvendrollen die het Wolvenmeldpunt daar heeft gevonden. Deze twee wolven treffen elkaar in de piek van het voortplantingsseizoen.

Al anderhalve eeuw leefde de wolf niet meer in Nederland. Sinds 2015 zwerven er wel weer wolven door Nederland, waarvan twee wolvinnen al een tijdje op de Veluwe verblijven. Uit genetisch onderzoek blijkt nu dat de wolvenkeutels die gevonden zijn op de noordelijke Veluwe inderdaad van de wolvin zijn en dat zij hier nu al ruim 6 maanden verblijft. Daarmee is de eerste vestiging van een wolventerritorium in Nederland sinds 150 jaar een feit!

Wolf
Wolf

Nog spectaculairder is dat er naast keutels van de gevestigde wolvin ook keutels van een mannelijke wolf zijn gevonden. Ook deze wolf, geboren nabij Eschede in Nedersaksen, Duitsland, markeert het territorium volop, wat op paarvorming duidt. Eerder waren er al suggesties dat paarvorming was opgetreden, zoals gezamenlijk huilen en twee wolvensporen naast elkaar in de sneeuw. Deze sporen waren nog onvoldoende om te spreken van paarvorming. Nu dit met DNA bewijs wel het geval is houden onderzoekers en vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt het kersverse paar in de gaten door meer keutels te bemonsteren en met gebruik van cameravallen.

De vaststelling van de aanwezigheid van de mannelijke wolf valt samen met de periode van voortplanting. ”Daarom is ook de geboorte van jonge wolven mogelijk al in mei van dit jaar” zegt Glenn Lelieveld namens het Wolvenmeldpunt. “Een zwangere buik valt nogal op, dus gaan we ze de komende maanden goed in de gaten houden”.

Wolvenpoep
Wolvenpoep

Ook van de wolvin ten zuiden van de A1 blijven de waarnemingen elkaar opvolgen. De komende maanden zal ook in dit territorium in spe gezocht worden naar DNA-bewijs van de aanwezigheid van dezelfde wolvin. Glenn Lelieveld: “Als we eind februari drollen van deze wolvin vinden, dan is ook zij een half jaar op dezelfde plek aanwezig en daarmee een gevestigd territorium”.

Wilt u meer weten over de wolf en over lezingen en excursies, hou dan de website in de gaten www.wolveninnederland.nl.

Wolven in Nederland zet zich in voor samenleven van mens en wolf in Nederland en geeft voorlichting over wolven gebaseerd op wetenschappelijk bevestigde feiten. Ook verzamelt Wolven in Nederland waarnemingen van wolven en doet ze met betrokken vrijwilligers actief onderzoek naar de verspreiding van wolven in Nederland. ARK is medeoprichter van Wolven in Nederland en zet zich actief in binnen dit samenwerkingsverband.