U bent hier

Wolvenwelpen geboren: Eerste wolvenmunt uitgereikt

20-06-2019|DOORARK Natuurontwikkeling

Ter ere van de terugkeer van de wolf in Nederland is de eerste wolvenmunt uitgereikt. Deze munt maakt deel uit van de nieuwe twaalfdelige collectie ‘Wildlife in Nederland’ van de Koninklijke Nederlandse Munt. Woensdag 19 juni werd bekend dat de eerste wolvenjongen sinds 150 jaar in Nederland zijn geboren.

Al anderhalve eeuw leefde de wolf niet meer in Nederland. Lange tijd werden wolven intensief vervolgd, waardoor wolven uit grote delen van Europa verdwenen. Nu keert de wolf terug naar deze gebieden waar ze ooit leefden en waar voldoende voedsel te vinden is zoals reeën en wilde zwijnen. Met de geboorte van de eerste jonge wolven op de Veluwe is de officiële terugkeer van wolven in Nederland een feit.

Uitreiking van de eerste wolvenmunt
Uitreiking van de eerste wolvenmunt

Muntencollectie Wildlife in Nederland

In de nieuwe collectie ‘Wildlife in Nederland’ van de Koninklijke Nederlandse Munt is er aandacht voor wilde dieren die hun plek in de natuur aan het terugwinnen zijn. Het gaat om dieren die profiteren van de ontwikkeling van nieuwe, robuuste en dynamische natuurgebieden en verbindingen tussen natuurkernen om zich te kunnen verplaatsen en zich aan te passen aan veranderingen in het klimaat. In samenwerking met ARK Natuurontwikkeling zijn voor de collectie ‘Wildlife in Nederland’ twaalf dieren uitgekozen die worden weergegeven op twaalf penningen. Het gaat om bijzondere, teruggekeerde dieren in de Nederlandse natuur; zeearend, bever, rivierrombout, wisent, steur, kraanvogel, wilde kat, vliegend hert, otter, konikpaard en koninginnenpage. Starter is het dier dat maandelijks de kranten haalt en nu echt officieel terug is in ons land: de wolf.


Eerste wolvenmunt voor schapenhouder

De eerste wolvenmunt werd donderdag 20 juni uitgereikt aan schapenhouder Gijsbert Six uit Benneveld door Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt en Melanie Pekel van ARK Natuurontwikkeling. Volgens Pekel is het geweldig hoe hij zelf initiatief heeft genomen: 'Hij heeft niet afgewacht en heeft meteen actie ondernomen om zijn schapen te beschermen en dat steeds in goed overleg met elkaar'. Om zijn schapen te beschermen heeft schapenhouder Six een speciaal hek geplaatst dat wolven bij de schapen weg houdt. Op die manier wordt de wolf buiten gehouden zodat zowel de wolf als de schapen beschermd zijn. Dit is een gezamenlijke oplossing die ons samenleven met de wolf, nu hij officieel is teruggekeerd in Nederland, mogelijk maakt. Hoewel Six als schapenhouder gemengde gevoelens heeft over de komst van de wolf, krijgt de munt toch een plekje in de vitrinekast: 'Ik zie deze munt als een blijk van waardering voor onze constructieve houding in de dialoog en onze inspanningen om onze schapen te beschermen'.

Verzameling

De twaalf penningen in de collectie ‘Wildlife in Nederland’ kunnen verzameld worden in combinatie met een verzamelmap met de kaart van Nederland die leerzame informatie over de dieren bevat. Zo wordt het verzamelen nog leuker en informatiever. De penningen worden exclusief geproduceerd door de Koninklijke Nederlandse Munt in een beperkte oplage. Hoewel de Koninklijke Nederlandse Munt vooral bekend is vanwege euromunten, gaat het bij deze penningenverzameling niet om wettige betaalmiddelen. De Wildlife collectie is hier terug te vinden.