U bent hier

Wisentkoe Veluwe dood

16-08-2019|DOORARK Rewilding Nederland

Update 29 oktober 2019:

Onderzoek heeft aangetoond dat de wisentkoe is overleden door een opeenstapeling van factoren. De wisentkoe had al een slechte gezondheid door een worminfectie, waar het dier eerder ook voor werd behandeld. Hierdoor vermagerde de wisent sterk en ging zelfs giftige planten eten. Onze ervaring met 30 jaar natuurlijke begrazing in Nederland (en daarbuiten) leert dat grote grazers bepaalde (giftige) planten in kleine hoeveelheden eten als medicijn. De wisentkoe op de Veluwe raakte echter uiteindelijk te ernstig verzwakt.
 

Wisentkoe Veluwe dood

Op vrijdag 16 augustus is een van de wisenten op de Veluwe geschoten en uit het wisentengebied verwijderd. De driejarige wisentkoe had al langere tijd een slechte gezondheid en werd daarom extra in de gaten gehouden. Behandeling door de dierenarts mocht echter niet baten. De wisent was niet alleen ernstig verzwakt, maar zonderde zich ook steeds vaker af van de wisentkudde. Toen bleek dat haar gezondheid verder verslechterde, ondanks behandeling door de dierenarts, is in overleg met alle projectpartners ervoor gekozen om onnodig lijden te voorkomen. 

Om meer te weten te komen over de oorzaken van de verslechterde conditie van de wisentkoe, is het dier naar de Gezondheidsdienst voor dieren gebracht voor verder onderzoek. De overige wisenten verkeren in goede gezondheid. De dieren worden dagelijks gemonitord. De wisentkudde bestaat nu uit vijf dieren, inclusief twee wisentkalveren die dit jaar geboren zijn.