U bent hier

Wilde grazers kunnen Palmstraat nu oversteken

24-01-2019|DOORARK Rewilding Nederland

De onthulling van het nieuwe bord bij de oversteekplaats voor grote grazers door Hans Vereijken, wethouder van de gemeente Landerd, stond symbool voor de belangrijke verbinding die gemaakt is tussen de begrazingsgebieden in De Maashorst. Tot nu toe waren de kuddes Exmoor Pony’s en Taurossen van elkaar gescheiden door de Palmstraat in Schaijk. De begrazingsgebieden Kanonsberg/Munse Heide en de Brobbelbies/Slabroekse Bergen zijn voortaan door een oversteekplaats aan elkaar verbonden.

Het onthulde bord geeft aan dat weggebruikers op een oversteekplaats voor grote grazers komen. Hans Vereijken zei heel tevreden te zijn dat door deze schakel de ambitie om één groot begrazingsgebied in de kern van de Maashorst te maken, gerealiseerd is. Eind van het jaar wordt ook Herperduin erbij betrokken, want dan mogen de grote grazers over de natuurbruggen heen. Bij de ingang van de oversteekplaats benadrukte Hans Vereijken dat goede toegankelijkheid van het begrazingsgebied van groot belang is. “Momenteel wordt een proef gedaan met een hydraulische poort die gemakkelijk te openen is, met name voor rolstoel- en scootmobielgebruikers”, aldus de wethouder.

Hans Vereijken werd bij de onthulling geassisteerd door Jos Rademakers, directeur van ARK Natuurontwikkeling. Ook hij gaf aan blij te zijn met deze mijlpaal: “Begrazing is een verrijking voor de natuur”.

Als de vorst voorbij is, worden de tussenrasters bij de Palmstraat weggehaald. De kuddes kunnen daarna de oversteek gaan wagen.