U bent hier

Verslag veldlessen Leeuwense Waard 2018

8-01-2019|DOORARK Natuurontwikkeling

In 2018 vierden we het 25-jarig jubileum van veldlessen gegeven door ARK op verschillende locaties. Een van deze locaties is de Leeuwense Waard. Van de 20 scholen die voor deze locatie werden uitgenodigd, zijn 31 klassen mee op veldles geweest. Er deden dit jaar 717 kinderen mee met 152 begeleiders. Daarnaast waren er nog 4 groepen leerlingen in de GEOweek en kwam een groep van 19 biologiestudenten van de Future for Nature Academy uit Wageningen. De leerlingen werden meegenomen in het verhaal over riviernatuur en waterveiligheid. Het jaar 2018 zal de boeken ingaan als het droogste in decennia!

De geul is droog

De veldlessen konden dit jaar wel gewoon doorgaan, maar de schepnetten konden in de schuur blijven. Wel kon er over de bodem van de geul gestruind worden met de opgedroogde onderwaterwereld. De natuurlijke begrazing was, net als het water, ook afwezig dit jaar, dus opgegeten werd er helemaal niets. Heel indrukwekkend om te zien hoeveel effect natuurlijke begrazing heeft. De pionierplanten groeiden zo rap en hoog dicht dat het hier en daar haast onherkenbaar werd. Voor plan Stroomlijn van Rijkswaterstaat werd er ook nog een flink stuk bos gekapt, waardoor het daar juist heel erg kaal werd. Later verdroogden uiteindelijk veel planten, zodat er toch weer wat meer bewegingsruimte ontstond. Kortom, nogal wat veranderingen en verrassingen.

Hoge vegetatie

De Leeuwense Waard is een van de eerste uiterwaarden langs de Waal waar een meestromende nevengeul werd gerealiseerd. Hier werd ooit zand gewonnen, nu wordt er slib geborgen. De natuur ontwikkelt zich op termijn in een waaier van geulen, onder begrazing van kuddes verwilderde paarden en runderen: Koniks en Rode Geuzen. Sinds 1996 worden hier veldlessen georganiseerd om kinderen, ouders en leerkrachten te betrekken bij de slibberging en de natuurontwikkeling dichtbij hun leefomgeving.

Het veldlessenproject, voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen uit het Land van Maas en Waal, wordt sinds 1999 gefinancierd door de eigenaar van de Leeuwense Waard K3Delta. Vrijwel alle basisscholen uit het Land van Maas en Waal doen mee. Ook komen er een paar scholen uit de Betuwe, die vanaf de overkant van de rivier uitzicht hebben op de Leeuwense Waard.

Het Verslag veldlessen Leeuwense Waard 2018 lees je hier.