U bent hier

Verbinding tussen Waal en Maas na ruim 100 jaar weer op de kaart

26-11-2019|DOORARK Rewilding Nederland

Bij Heerewaarden liggen de rivieren de Waal en de Maas op steenworp afstand van elkaar, en dit is geen toeval. Tot zo’n honderd jaar geleden stonden de rivieren hier nog gewoon met elkaar in verbinding. Toen stroomde een groot deel van de afvoer van de Waal door onder andere het Voornse Gat via de benedenloop van Maas naar de Noordzee. Heerewaarden lag toen op een eiland tussen de rivieren, waaruit grote hoeveelheden zalm en steur gevangen werden. ARK werkt aan een project om bij Heerewaarden de Waal weer met de Maas te verbinden.  

Herstel van een oude verbinding 

Toen de Maas in het begin van de 20e eeuw werd gekanaliseerd kon die het water van de Waal er niet meer bij hebben en zijn beide rivieren van elkaar gescheiden door een dam. Dat was funest voor de visstand en ook andere dieren en planten konden vanaf dat moment niet meer profiteren van de unieke verbinding tussen twee zeer verschillende riviersystemen. Daarom werkt ARK met onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer aan een plan om deze verbinding te herstellen.  

Kleine ingreep, groots effect

Om de veiligheid en andere functies niet in het geding te laten komen gaat het daarbij om een relatief kleine hoeveelheid water die als een snelstromende beek de werelden van Waal en Maas aan elkaar verbindt. Voor zeldzame vissen als de Fint is dit voldoende om hun leefgebied aanzienlijk te vergroten. Maar ook voor andere soorten zal deze verbinding veel opleveren. Van het plan zijn inmiddels meerdere opties doorgerekend, als we willen is deze gedroomde natte ecologische verbindingszone over drie jaar realiteit.

Lees hier een artikel in de Gelderlander over dit project. 

Fint
Fint