U bent hier

Trekvis in beeld op de Waal

12-10-2019|DOORARK Rewilding Nederland

Op 5 oktober ging Roland van Aalderen, Sportvisserij Nederland, op pad voor het natuurprogramma “BuitenGewoon” van omroep Gelderland. Presentator Harm Eedens kon zo met eigen ogen zien hoe het gesteld is met de visstand in de Waal. Sportvisserij Nederland doet samen met meerdere Nederlandse en Duitse partners van de Groen Blauwe Rijn Alliantie onderzoek naar trekvis en plastic in de Waal. We hopen dat er ooit een dag komt dat trekvis als zalm, zeeforel, elft en steur weer volop aanwezig zijn in onze rivieren. 

 

Terugkeer van riviervis

De visstand heeft zich na een periode van sterke vervuiling in de jaren ‘50-‘80 van de vorige eeuw weer behoorlijk hersteld. Bij visstandonderzoek langs de Waal vangt Sportvisserij Nederland weer regelmatig echte riviervis als winde, sneep, kopvoorn en barbeel. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar om ook de trekvissoorten weer terug te laten keren is meer nodig. Trekvis moet de paaigebieden in Duitsland kunnen bereiken. Het verwijderen van dammen en waterkrachtcentrales in de zijrivieren van de Rijn is daarvoor onder andere nog nodig. Maar trekvis moet vanaf zee ook makkelijk de rivieren op kunnen zwemmen.

Driedoornige stekelbaars, foto: Natuurmonumenten

Naar verwachting gaan de vismigratierivier in de Afsluitdijk en de Kier Haringvliet daaraan bijdragen. Dankzij uitzetprogramma’s in Duitsland zwemt er al wel houting, elft en zalm in de Rijn en Waal. Van houting is er weer een stabiele populatie, maar het aantal zalmen en elften dat terugkeert is nog te klein voor een duurzame populatie.

Samenwerken met Duitsland

Het project Groen Blauwe Rijn Alliantie startte in 2017 en heeft als doel kennis te ontwikkelen over de natuur langs de Rijn. De Groen Blauwe Rijn Alliantie is een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Bezirksregierung Düsseldorf, Rijkswaterstaat Oost Nederland, Waterschap Rijn en IJssel, De Bastei, Sportvisserij Nederland, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, NABU-Naturschutzzentrum Niederrhein, Biologische Station Kreis Wesel en het Naturschutzzentrum Kreis Kleve.

Het grensoverschrijdende project in de Euregio Rijn-Waal wordt financieel ondersteund door de Europese Unie vanuit het INTERREG-programma voor regionale ontwikkeling, de Provincie Gelderland en de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen.

logo GBRA
GBRAlogo