U bent hier

Opening Getijdentafel Haringvliet laat bezoekers deltanatuur ervaren

17-10-2019|DOORARK Rewilding Nederland

Zelf het getij van het Haringvliet ervaren? Het kan vanaf nu op de Menheerse Werf in Middelharnis met de Getijdentafel Haringvliet. De Getijdentafel is een weergave van het Haringvliet op schaal, waarmee mensen zelf kunnen ervaren wat er gebeurt als je met het stromende water van het Haringvliet het zand boetseert tot zandplaten en geulen.

De Getijdentafel werd donderdag 17 oktober 2019 onthuld door wethouder Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee, kinderen van de Bosseschool en Esther Blom van ARK Natuurontwikkeling. Bezoekers en dagjesmensen grepen de feestelijke onthulling gelijk aan om alvast een kijkje te nemen op de Menheerse Werf, die komend jaar officieel geopend wordt.

Onthulling Getijdentafel Haringvliet
Onthulling Getijdentafel Haringvliet

Ervaar zelf het getij

Door zelf de aanvoer van zoet water te reguleren, eb en vloed in werking te zetten, de Haringvlietdam 'aan te leggen' en de Kier in de Haringvlietsluizen te openen, krijgen bezoekers te zien wat de gevolgen zijn van al deze ingrepen op stromingen, zandtransport, oevers en zandplaten in dit dynamische deltagebied. Het interactieve schaalmodel maakt de ontwikkeling van het Haringvliet (vanaf 1900 tot in de toekomst) beleefbaar voor het publiek. De Getijdentafel is echter niet alleen bedoeld om bezoekers te laten spelen en beleven, maar ook om de invloed van het getij zichtbaar te maken en de effecten hiervan op de natuur.

Het verhaal van de delta

Sinds begin dit jaar gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Daardoor herstelt na 47 jaar de verbinding tussen de grote Europese rivieren Rijn en Maas met de Noordzee. Een belangrijke stap voor het herstel van onze natuur. Dit betekent namelijk meer ruimte voor trekvissen, -vogels en voor de deltanatuur. Zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet hebben samen met de regio de kansen aangegrepen die de Kier in de Haringvlietsluizen biedt. Zo zijn er fysieke plekken langs het Haringvliet gerealiseeerd waar een verhaal over een natuurlijke delta wordt verteld. De Getijdentafel is één van die plekken en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, de Nationale Postcode Loterij, LIFE IP Deltanatuur, Prins Bernhard Cultuurfonds, Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en de Landschapstafel Haringvliet (onder meer provincie Zuid-Holland en de gemeenten Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard). Het ontwerp is van Rozemond Tentoonstellingen.

Kwade Hoek met in de verte op de achtergrond de Haringvlietsluizen. Foto: Lars Soerink
Kwade Hoek met in de verte op de achtergrond de Haringvlietsluizen. Foto: Lars Soerink

Aandacht voor het verleden

Bij de getijdentafel is aandacht voor het (scheepvaart)verleden van dit dynamische gebied met namen als Kwade Hoek en Hinderplaat. Natuurlijk ook voor de explosie van leven waartoe het mengen van zoet en zout water in dit hart van de delta vroeger nog leidde. In het verleden krioelde het hier namelijk van de vis en viseters als sterns, reigers, aalscholvers, zeearenden, bruinvissen en zeehonden. Bezoekers van de Menheerse Werf kunnen vanaf nu zélf het getij van het Haringvliet ervaren.

Zelf Het Haringvliet ontdekken?

Zelf de deltanatuur van het Haringvliet ontdekken? Kijk op www.haringvliet.nu voor mooie wandelroutes, fietsroutes, vogelkijkplekken, visplekken en waterrecreatiemogelijkheden op en rond het Haringvliet.