U bent hier

Ontdek het Haringvliet tijdens het Haringvlietweekend

25-09-2019|DOORARK Rewilding Nederland

De afgelopen jaren heeft de natuur in en om het Haringvliet een flinke boost gekregen. Ook zijn er mooie, nieuwe uitkijkpunten, wandel- en fietsmogelijkheden en speelplekken ontwikkeld. Denk aan vogelobservatorium Tij, het nieuwe eiland Bliek en de Korendijkse Slikken, waar de natuur een kwaliteitsimpuls heeft gekregen en een wandelroute en bijzonder uitkijkpunt zijn gerealiseerd. Tijdens Het Haringvlietweekend van 27 t/m 29 september kun je al deze mooie plekken bezoeken onder leiding van een natuurgids.

Het Haringvliet

Op steenworp afstand van de grootste havenstad van Europa ligt het Haringvliet, de monding van de grote West-Europese rivieren Rijn en Maas. Een delta met duizenden trekvogels, tal van recreatiemogelijkheden en prachtige (nieuwe) natuurbeleefplekken. Mede namens IVN Natuureducatie nodigen we inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden en recreanten uit om de bijzondere Haringvlietnatuur te ontdekken tijdens het Haringvlietweekend van 27 t/m 29 september. Meer informatie is te vinden op www.haringvlietweekend.nl.

Activiteiten voor jong en oud

De activiteiten in het Haringvlietweekend zijn gecentreerd rondom Middelharnis, Stellendam en de Hoeksche Waard. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen en ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Stap bijvoorbeeld gratis op de boot ‘de Zeearend’ van Staatsbosbeheer. Deze vaart op zaterdag 28 september vanaf 10 uur ieder uur vanuit de buitenhaven in Middelharnis naar het nieuwe eiland Bliek. Ook kun je mee op vogelexcursie in de Kwade Hoek of met de boswachter van Natuurmonumenten mee naar het net geopende uitkijkpunt in de Korendijkse Slikken.

Grote sterns. Foto: Jan Veen, Natuurmonumenten
Grote sterns. Foto: Jan Veen, Natuurmonumenten

Mocht je meer willen weten over het onderwaterleven van het Haringvliet, sluit je dan aan bij de activiteit van de duikploeg van de Nederlandse Onderwatersport Bond. Zij monitoren al jaren het (veranderende) onderwaterleven. Ook zijn er het gehele weekend activiteiten van RAVON bij het Haringvliet om vissen te tellen. Niet alleen heel leuk om aan mee te doen, maar ook de manier om meer te leren over de visstand in het Haringvliet en de veranderingen door het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen.

Met de Expeditie Haringvliet kun je je via het mooie Haringvliet naar de gewenste bestemming laten varen. Voor een compleet overzicht en om aan te melden, ga naar www.haringvlietweekend.nl.

Ontdek de nieuwe natuurbeleefplekken

Zes natuurorganisaties - ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en Wereld Natuur Fonds - slaan de handen ineen voor het Haringvliet. Met de steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode en een groeiend aantal partners in de regio hebben zij van 2015 tot 2019 een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet kunnen uitrollen. In aanloop naar het op een kier gaan van de Haringvliet heeft de natuur een flinke kwaliteitsimpuls gekregen. Ook zijn er bijzondere natuurbeleefplekken ontwikkeld om mensen van de unieke deltanatuur te laten genieten. Tijdens het Haringvlietweekend staan er boswachters en andere experts klaar om mensen rond te leiden en te vertellen over de bijzondere natuur.