U bent hier

Officiële entree voor Kleine Willemswaard in Tiel

16-10-2019|DOORARK Rewilding Nederland

De Kleine Willemswaard in Tiel heeft een officiële toegangspoort gekregen, gemaakt van twee zogeheten wisentkisten. De poort zorgt voor een opvallende entree het gebied in. Een uiterwaard waar je vrij kunt struinen (dus ook buiten de paden), spelen, vertoeven en genieten van het rivierenlandschap en weelderige natuur.

De toegangspoort staat langs de Echteldsedijk, van waaruit je midden in het gebied terecht komt. Binnenkort wordt er een balk tussen de twee kisten bevestigd waardoor het niet meer mogelijk om met auto’s het gebied in te rijden, wat al niet toegestaan is. Twee kisten waar wisenten mee vervoerd zijn vanuit Polen naar Nederland, vormen samen de poort en worden op deze manier hergebruikt. Door middel van informatiepanelen die op de poort bevestigd zullen worden kunnen bezoekers meer ontdekken over het gebied.

Stadswaard

Sinds 2018 is het gebruik van de Kleine Willemswaard als landbouwgebied gestopt. De uiterwaard is nu een vrij toegankelijk natuurgebied; een nieuwe “Stadswaard” voor Tiel, waar hoogwaterveiligheid, natuurontwikkeling en recreatie voortaan hand in hand gaan. ARK zet de komende drie jaar in de Kleine Willemswaard, in opdracht van Rijkswaterstaat, een nieuw natuurgericht beheer op. Natuurlijke processen, zoals hoogwater, krijgen hierin de ruimte. Bewoners uit de omgeving worden actief betrokken bij dit bijzondere gebied, een van de doelen is namelijk dat het beheer in 2022 naar een lokale partij gaat.