U bent hier

Natuurontwikkeling brengt grauwe klauwieren naar Dalbissen

16-08-2019|DOORARK Rewilding Nederland

De grauwe klauwier heeft in 2019 met succes gebroed in het Geuldal bij Mechelen in Zuid-Limburg. Drie jonge vogels werden deze zomer in het nabije gehucht Dalbissen gezien. Waar ze precies zijn geboren, is niet bekend. Het moet in één van de natuurgebieden in de buurt zijn geweest, want jonge klauwieren vliegen nog niet ver. Misschien kwamen ze wel ter wereld in het natuurgebied dat ARK in Dalbissen heeft ontwikkeld, want dáár zijn de jonge grauwe klauwieren gezien.

Een grauwe klauwier leeft vooral van grote insecten (Illustratie: Jeroen Helmer)
Een grauwe klauwier leeft vooral van grote insecten (Illustratie: Jeroen Helmer)

Hazelmuis en klauwier gek op struwelen

Ruim vijf jaar geleden verwierf ARK een aantal agrarische graslanden in Dalbissen, verbond ze met elkaar en vormde ze om tot natuur. Extensieve begrazing en de aanplant van struweelhagen op de graften zouden moeten gaan leiden tot nieuw leefgebied voor soorten als hazelmuis en grauwe klauwier. Beide soorten zijn sterk afhankelijk van struweelrijke, structuurrijke graslanden en bosranden. De een vindt er calorierijke noten en vruchten, de ander (dikke) insecten. En voor zowel hazelmuis als klauwier geldt dat de struwelen een uitstekende nestgelegenheid bieden.

Ook hagedis op het menu

Toen ARK de graslanden in 2014 aankocht, was de hazelmuis in de bosrand reeds vertegenwoordigd. De grauwe klauwier nog niet. Maar hij was in aantocht, zo was de verwachting, gezien de broedgevallen in struweelrijke begroeiingen in de wijdere omgeving. Als we aannemen dat de jonge klauwieren niet ín maar net buiten het door ARK ontwikkelde natuurgebied zijn geboren, dan mogen we toch wel aannemen dat deze gastjes hier volgend jaar vast terugkomen, misschien om te broeden, want met hun bezoek laten ze zien dat het er prima toeven is. En de struwelen staan er goed bij.

Een jonge grauwe klauwier op een bramenstruik (foto: Twan Teunissen)
Een jonge grauwe klauwier op een bramenstruik (foto: Twan Teunissen)

In 2018 heeft ARK het natuurgebied overgedragen aan een lokale agrariër die zich rond zijn boerderij in Overgeul inzet voor natuurontwikkeling in het Geuldal. Zijn voortzetting heeft vruchten afgeworpen. Vorig jaar werd hier ook al de levendbarende hagedis gezien. Die heeft zijn leefgebied dus ook kunnen uitbreiden. Structuurrijke graslanden en graften bieden naast schuilgelegenheid namelijk ook voedsel voor levendbarende hagedissen. Laat de grauwe klauwieren het volgend jaar maar niet horen, want die lusten wel een vers hagedisje…