U bent hier

Koninginnenpage en ruim 100 plantensoorten in Kleine Willemswaard

8-07-2019|DOORARK Rewilding Nederland

Voor het eerst is er een lijst gemaakt van de planten in de Kleine Willemswaard te Tiel. Ruim 100 plantensoorten en als kers op de taart een Koninginnenpage! Het resultaat van een paar uur struinen. Op zaterdag 6 juli waren Willem Beekman en Caroline van de Mark (ARK) een botanisch hobby team dat mensen meenam het gebied in op plantenexpeditie om hen enthousiast te maken voor het gebied. Zij maakten een lijst van de planten die ze tegenkwamen, we hopen op aanvullingen en eventuele aanpassingen op de lijst.

Vogelwikke in Willemswaard (Foto: Erik Hout)
Vogelwikke in Willemswaard (Foto: Erik Hout)

Negen mensen verzamelden zich op de dijk bij de ingang en gingen op pad. De door Caroline en Willem uitgestippelde route had zoveel mogelijk botanische variatie. In het begin waren alle planten nog nieuw waardoor er veel werd bekeken en weinig gelopen. In het centrale deel van de Willemswaard was dit wel anders. Hier is het voormalig agrarisch gebruik het duidelijkst aanwezig, tamelijk soortenarm grasland waarin Engels raaigras overheerst.

Caroline: ‘Zelfs de grassen konden zich verheugen op belangstelling en werden op naam gebracht. In de voorafgaande week hadden we al zoveel mogelijk de planten die op dit moment in de Kleine Willemswaard staan in kaart gebracht.

Op de dijk en langs de geul

De oude strekdam is begroeid met een meidoornhaag, waartussen ook es, walnoot, esdoorn, hondsroos en braam groeien. Dichtbij de toren van Rijkswaterstaat zit een opening in deze lage dijk waardoor de rivier bij hoog water de aangelegde geul in kan stromen. Deze winter is daar aardig wat zand afgezet waardoor je meteen andere plantensoorten tegenkomt in vergelijking met de omringende kleiachtige bodem. Daar begint nu ook al een spontaan wilgenbosje te groeien. Bij hoog water staat een optimale doorstroming van de Willemswaard voorop. Vanwege de waterveiligheid zullen deze boompjes dus worden verwijderd.

(Foto: Erik Hout)
(Foto: Erik Hout)

Bomen, grassen en kamille

Het hardhoutbosje dat is geplant langs de dijk in de Noordoosthoek van de Willemswaard doet het goed na wat startproblemen vorig jaar. Strenge vorst begin maart en de al genoemde droge hete zomer maakten het toen ook deze boompjes niet gemakkelijk. In het gebied werden nu ruim 100 plantensoorten gevonden. Deze lijst is zeker niet compleet, aanvullingen en aanpassingen zijn van harte welkom!

Op de lijst staan nu onder andere vier soorten kamille: schijf, reukloze, valse en echte. En zwanenbloem, wouw, middelste ganzerik, scherpe boterbloem. Daarnaast nog zeebies, een kenmerkende soort van het rivierengebied. En nog veel meer!

Caroline: ‘We maakten ons zorgen over de Linde die is aangeplant. Deze boom staat er als een verwijzing naar vroeger. Op deze plek was een oversteekplek naar Wamel. Vorig jaar, toen de boom nog maar net was geplant, hadden we op dat moment die heel hete en droge zomer. Nu regent het eigenlijk ook te weinig voor deze Linde om vitaal te blijven…. ‘

Aan het einde van de wandeling was er nog een grote verrassing! Het begon al te regenen en eigenlijk was de tijd ook al lang op. Maar daar zat een Koninginnenpage! 

Koninginnenpage (Foto: Erik Hout)
Koninginnenpage (Foto: Erik Hout)