U bent hier

Helpen met schelpen

20-09-2019|DOORARK Rewilding Nederland

Tijdens het oesterfestival (20-22 september) in Yerseke lanceren Informatiecentrum De Oesterij en het Wereld Natuur Fonds de unieke restaurant-actie 'Helpen met Schelpen'. Voor het eerst in Nederland en ook in Europa werken natuurorganisaties, schelpdierkwekers en restaurants samen voor een gezonde Noordzee vol met schelpdierbanken. De deelnemende restaurants die oesters serveren, zamelen de lege schelpen in en deze schelpen vormen daarna weer de perfecte bodem voor nieuwe oesters.

Het begint bij een goede bodem

De actie wordt afgetrapt met het plaatsen van een informatiebord over de actie bij de Oesterij. Hierop is een hele keten te zien is: hoe komt de schelp vanuit de zee op je bord en van je bord weer in de zee. “Schelpdierbanken zijn de riffen van de Noordzee en worden gevormd door o.a. oesters en mosselen. Eind 19e eeuw waren er nog volop oesterbanken aanwezig op de Noordzee, maar deze zijn bijna volledig verdwenen door overexploitatie, ziektes en koude winters. Dat is zonde, want eenmaal verdwenen, keren de banken niet of nauwelijks uit zichzelf terug, maar ze zijn wel essentieel voor een gezonde Noordzee. Daarom werken Wereld Natuur Fonds en ARK sinds 2015 aan actief herstel van schelpdierbanken”, vertelt Brenda van Doorn, Noordzee-expert van Wereld Natuur Fonds.

Schelpdierbank. Foto: Ester van den Doel, Duikeninbeeld
Schelpdierbank. Foto: Ester van den Doel, Duikeninbeeld

Testfase met restaurants succesvol

Schelpdierbanken hebben een harde ondergrond nodig om zich op te vestigen en te groeien, op een zandbodem spoelen ze weg. Uit de praktijk is gebleken dat lege schelpen een ideale ondergrond bieden voor nieuwe oesterlarven om op te hechten. In gesprekken met bevlogen schelpdierkweker en restauranteigenaar Jean Dhooge van De Oesterij, werd een nieuw idee geboren. “Wat nu als we schelpen gaan hergebruiken in plaats van weggooien?” Zo gezegd zo gedaan. Samen met Hotel New York in Rotterdam en de Zilte Zeemeermin in Arnhem is het proces het afgelopen jaar getest. Per week zamelen ze ongeveer 10 tonnen vol aan oesterschelpen in.

Ingezamelde schelpen
Ingezamelde schelpen

Circulair met schelpen

“Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in mijn bedrijfsvoering. Ik ben altijd op zoek naar manieren waarop ik mijn afval kan reduceren en het hergebruik van schelpen vind ik daarom een mooie actie”, legt Jean Dhooge uit. “Daarnaast vind ik het fantastisch dat voor elke schelp die wordt weggehaald van mijn kweekpercelen er mogelijk wel 10 of 20 nieuwe oesters terug komen voor natuurherstel. Dat is nog eens circulair!"

Duurzame vis op het menu

Naast de fantastische bijdrage aan het herstel van schelpdierbanken en aan een duurzamere keten, worden deelnemende restaurants ook gestimuleerd meer duurzame vis op de menukaart te zetten. De Good Fish Foundation biedt deelnemende restaurants de mogelijkheid mee te doen met hun programma waarbij restaurants letten op de criteria in de VISwijzer. De Zilte Zeemeermin is ook hierbij een heel mooi voorbeeld omdat het het eerste restaurant in Nederland wil zijn dat geen vissen meer serveert die op de ‘rode lijst’ van de VISwijzer staan.

Doe ook mee!

Wil je als restaurant ook meedoen? Stuur een email naar Brenda van Doorn van Wereld Natuur Fonds.