U bent hier

Help de otter en geef een vrije doorgang kado!

25-12-2019|DOORARK Rewilding Nederland

ARK Natuurontwikkeling bestaat 30 jaar. In dit jubileumjaar willen we de natuur nog een extra zetje in de rug geven. Daarom vragen we onze donateurs, fans, supporters en vrienden om een financiële bijdrage waarmee we de otter een mooi cadeau geven. Voor 37.926 euro kunnen we de ontbrekende schakel in het leefgebied van otters in natuurgebied de Gelderse Poort veiligstellen. Elke bijdrage is van harte welkom. Daarmee help je niet alleen de otter, maar geef je ook veel andere dieren een warm onthaal.

Klik hier en doneer voor de otter!

 

Help de otter en geef een vrije doorgang kado!

 

30 jaar ARK

ARK Natuurontwikkeling is in 1989 opgericht. Al 30 jaar verlegt ARK grenzen voor wilde natuur. Natuur krijgt van ons de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. In haar volle rijkdom. Niet gehinderd door voortdurend menselijk ingrijpen. Maar wel toegankelijk voor mensen om er vrij in rond te struinen. Spontane natuurontwikkeling is soms pas mogelijk door verdwenen dieren die een sleutelrol vervullen, weer terug te brengen. Schelpdieren bijvoorbeeld, of kuddes wilde paarden. 

Knelpunten in kaart

De otter is het boegbeeld van de waterkwaliteit en natuurlijke oevers en staat symbool voor een gezonde natuur. In de Gelderse Poort bij Nijmegen en omgeving leven momenteel acht otters. Net als in de rest van het land is verkeer hier helaas nog doodsoorzaak nummer één voor de otter (en vele andere dieren). Otters zwemmen namelijk niet graag onder bruggen door of door duikers. Daarom steken ze dan de weg over, met alle gevolgen van dien. Zo werd op 26 juni 2019 nog een otterwijfje als verkeersslachtoffer gevonden.

Gelukkig wordt er veel gedaan om het rivierengebied steeds veiliger te maken voor de otter. ARK werkt aan herstel van otterleefgebied, het otterveilig maken van kruispunten van wegen en watergangen en aan het bijplaatsen van otters om een brede genetische basis te waarborgen.

Dwaalfilm.eu: De Otter keert terug in de Gelderse Poort

Ontbrekende schakel

In de Gelderse Poort ligt midden in otterleefgebied een plek die flink aangepakt moet worden. Om de otters te helpen zullen we iets moeten doen aan het versnipperde landschap daar. Voor 37.926 euro stellen we deze ontbrekende schakel veilig en krijgt de otter vrij baan. Verschillende planten en dieren profiteren daarvan. Een ideale kans om ook te zorgen voor een goede en veilige uitwisseling tussen de otterpopulaties in Nederland en Duitsland. Dat kunnen we echter niet alleen.  

Steun daarom ons 30-jarig jubileumkado en help de otter!