U bent hier

Blog: Leerlingen denken mee over toekomst van de Kleine Willemswaard in Tiel

25-11-2019|DOORARK Rewilding Nederland

Vorige week was ik te gast in de kelder van m’n oude middelbare school, waar het Technasium huist. Hier werken 5VWO leerlingen van het Lingecollege in Tiel, een half jaar lang, vijf uur per week aan het project Kleine Willemswaard voor ARK Natuurontwikkeling. Hun opdracht is om ideeën te ontwikkelen voor het gebied. De insteek van elk tweetal is steeds anders, bijvoorbeeld natuurbeheer, toegankelijkheid en hoe het gebied meerwaarde krijgt voor omwonenden. Ieder tweetal werkt een onderwerp uit onder de een van de thema’s, de focus bepalen zij zelf.

De leerlingen zijn de afgelopen twee maanden bezig geweest met theoretische verkenningen en al een aantal keer op pad geweest voor enquêtes en bezoeken aan vergelijkbare gebieden. Een leerling zei dat het voor jongeren een “hell of a job” is om bij het Waalstrand te komen. Zij zei; “Jongeren zijn nogal lui”. Anderen hebben de fiets gepakt, om inspiratie op te doen in de uiterwaarden bij Rotterdam. De leerlingen vertellen dat het niet mee valt om door te dringen tot overheden, waar ze informatie nodig hebben over wetgeving en regels: “Mails worden vaak niet beantwoord of ik word simpelweg doorverwezen naar de website.”

De eerste keer dat collega Caroline van der Mark met ze in het gebied was, werden nog volop bouwideeën geopperd. Nu, een paar maanden later hoor ik plannen die meer passen bij het natuurgebied. Struinmogelijkheden worden verkend, een mooie entree en misschien een theehuisje/infopunt aan de rand. Een mooie kanteling.

We zijn blij met het enthousiasme van de leerlingen! En heel benieuwd naar de presentatie van hun uiteindelijke resultaten begin volgend jaar. Met deze jeugdige ideeën kunnen we bij ARK Natuurontwikkeling verder “bouwen” aan het gebied. 

Emmie Nuijen, betrokken bij De Kleine Willemswaard Tiel