U bent hier

Zet de steurentrek op 1!

16-04-2018|DOORARK Rewilding Nederland

De steurenexpo in Diergaarde Blijdorp is genomineerd voor de ZooSite Awards 2018 in de categorie 'leukste aanwinst'. ZooSite is de grootste, onafhankelijke dierentuininformatie-website van de Benelux. In de levendige 3D projectie en expositie in het aquarium van de dierentuin in Rotterdam komt de steurentrek tot leven. Blijdorp en de partners van het Droomfondsproject Haringvliet maken bezoekers hiermee bewust van de bijzondere, bijna uitgestorven trekvis en de waarde van de terugkeer van deze zeldzame soort in Nederland. Deze award willen we uiteraard graag winnen en daarbij hebben we jullie hulp nodig. Zet de steurentrek op 1 en stem voor 28 april op www.zoosite.nl/site/awards.2018.

Van zoet naar zout en weer terug

De steur, de hoofdrolspeler in de expositie, staat symbool voor vele trekvissen die moeten kunnen zwemmen tussen zoet en zout water voor hun voortplanting. In de ‘voortuin’ van Rotterdam zwommen steuren uit zee het Haringvliet op om zich verderop in Nederland en Duitsland voort te planten. De daar geboren jonge steurtjes trokken terug naar zee om er volwassen te worden. Eenmaal volgroeid, zwommen ze weer de rivier op en begon de cirkel opnieuw. Voor de steur, maar ook voor andere trekvissen als de zalm, forel en paling. De steur leefde duizenden jaren lang in Nederland, maar in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de laatste steur gevangen en gedood.

Haringvliet Steur Expo in Diergaarde Blijdorp
Haringvliet Steur Expo in Diergaarde Blijdorp

Sluizen op een kier

Het Haringvliet is de monding van de Rijn en de Maas en speelt een belangrijke rol in een succesvolle terugkeer van de steur in Nederland. In 1971 zijn rivier en zee van elkaar afgesloten met de Haringvlietdam, maar vanaf 2018 staan de sluizen op een kier. Een kans voor herstel van de unieke deltanatuur die het Haringvliet ooit rijk was en een opening die vissen als de steur nodig hebben voor hun trektocht tussen zee en rivier en andersom. In het Oceanium van Blijdorp wordt nu al een symbolische verbinding gemaakt en zwemmen de zeldzame steuren uit het aquarium via een lichtprojectie tussen rivier en zee.

Echte steuren zien?

In het Oceanium zijn ook de levende steuren te bewonderen. Diergaarde Blijdorp is de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame trekvis te bewonderen is. Een unieke manier om dit indrukwekkende zeldzame dier, dat zich normaliter vooral diep in rivieren en zeeën bevindt, van dichtbij te bekijken. Zodra de steuren in Blijdorp volwassen zijn, worden ze ingezet in het kweekprogramma om de steur weer terug te krijgen in de Europese wateren.

Stem voor 28 april en zet de steurentrek op 1.