U bent hier

Veldlessen Groene Woud feestelijk overgedragen

8-11-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Na drie jaar veldlessen in Het Groene Woud is het stokje door ARK Natuurontwikkeling en Brabants Landschap overgedragen aan vrijwilligers van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde). De veldlessen werden mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Tijdens de buitenlessen maken bovenbouwleerlingen van basisscholen uit de nabije omgeving kennis met de natuur in de Scheeken waar in 2017 na ruim 150 jaar afwezigheid het edelhert is teruggekeerd.

Koning van Het Groene Woud

Meer dan 700 leerlingen en 175 begeleiders (leerkrachten, begeleidende ouders, opa’s en oma’s) hebben de afgelopen jaren kennisgemaakt met de leefomgeving van de edelherten bij Liempde en de sleutelrol die deze grazers er spelen. Hoewel de kans niet groot is dat de kinderen deze koningen van het woud tijdens een veldles te zien krijgen, wordt er tijdens een voorbereidende presentatie in de klas veel aandacht besteed aan de manier waarop deze planteneters voor meer leven in het landschap vormen met hun specifieke gedrag en graasgewoonten. Zo liggen edelherten graag te rollen in modderbaden en ‘vegen’ ze met hun gewei langs bomen. Daarmee maken ze letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten. Ook krijgen de leerlingen uitleg over de belangrijke rol van ecoducten en het belang van verbindingen tussen natuurgebieden. Eenmaal in het edelhertengebied zelf aangekomen steken de kinderen het wildrooster over en begint het natuuravontuur. De 10 speciaal voor de veldlessen ontwikkelde opdrachtkaarten helpen de leerlingen om beter te (onder)zoeken en te kijken. Niet alleen naar sporen van edelherten, maar ook naar waterbeestjes, vogels, dode dieren, bomen en planten.

Veldles in Het Groene Woud
Veldles in Het Groene Woud

Veldlessen voortgezet

Vrijwilligers van SPPiLL hebben sinds de start van de veldlessen meegelopen en zijn de afgelopen jaren opgeleid om zelfstandig aan de slag te gaan met het veldlesproject. De veldlessen zijn daarom op 8 november overgedragen aan deze lokale begeleiders die het gebied goed kennen. Tijdens een feestelijke overdracht namen groepjes kinderen de genodigden mee op hun struintocht zodat ze zelf een veldles konden ervaren. Na de overhandiging van de lesmaterialen en een prachtige tekening van de sleutelrol van het edelhert, werd de officiële overdracht beklonken met een hapje en een drankje. Wij danken alle vrijwilligers voor hun inspanningen om het lesproject voort te zetten en wensen ze daar heel veel plezier bij!