U bent hier

Twee wisenten Maashorst verhuizen

8-03-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Twee wisenten uit de Maashorstkudde verhuizen binnenkort naar Spanje. Deze maand worden de dieren uit de kudde in de Maashorst gehaald en vervolgens gaan ze per vrachtwagen naar hun nieuwe leefgebied. Later dit jaar komen er twee jonge onverwante wisentstiertjes naar de Maashorst ter vervanging.

Voordat de twee wisenten vertrekken uit Nederland zullen ze tijdelijk in quarantaine geplaatst worden. Dat betekent dat ze apart worden gezet, daar worden ze getest door een dierenarts om er zeker van te zijn dat ze geen dierziekten hebben.

Door de twee dieren te verplaatsen biedt het de Maashorst de mogelijkheid om de kudde hier verder op te bouwen door twee nieuwe wisenten bij te plaatsen. Deze nieuwe dieren zijn genetisch onverwant aan de kudde en kunnen dus zonder kans op inteelt voor nageslacht in de Maashorst zorgen.

Naarmate het leefgebied en de wisentkudde in de Maashorst groeit, zal er steeds minder in de kudde ingegrepen hoeven worden. De vrouwelijke dieren zullen dan zelf een onverwante stier uitzoeken om mee te paren. Om dit optimaal te laten functioneren moet er wel voldoende ruimte en keuze zijn. Tot die tijd moet de beheerder af en toe ingrijpen.

De twee Maashorstwisenten gaan een toekomst tegemoet in een nieuw leefgebied in Spanje waar al wisenten leven, ze zorgen daar voor vers bloed in de groep.