U bent hier

Twee wisenten Maashorst verhuisd

23-03-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Deze week zijn twee wisenten uit de Maashorstkudde gehaald. Beide dieren werden door een dierenarts verdoofd, waarna bloedmonsters genomen zijn voor vereiste veterinaire testen op dierziekten. In afwachting van de uitslag verblijven de dieren in quarantaine. Daarna verhuizen ze per vrachtwagen naar Noord-Spanje. Later dit jaar komen er twee jonge onverwante wisentstiertjes naar de Maashorst ter vervanging.

De twee wisenten gaan een toekomst tegemoet in een nieuwe leefgebied in Spanje waar al een kudde wisenten leeft, ze zorgen daar voor vers bloed in de kudde. Door deze twee dieren te verplaatsen biedt het de Maashorst de mogelijkheid om de kudde hier verder op te bouwen door twee nieuwe wisenten bij te plaatsen. Deze nieuwe dieren zijn genetisch onverwant aan de kudde en kunnen dus zonder kans op inteelt voor nageslacht in de Maashorst zorgen.

Naarmate het leefgebied en de wisentkudde in de Maashorst groeit, zal er steeds minder in de kudde ingegrepen hoeven worden. De vrouwelijke dieren zullen dan zelf een onverwante stier uitzoeken om mee te paren. Om dit optimaal te laten functioneren moet er wel voldoende ruimte en keuze zijn. Tot die tijd moet de beheerder af en toe ingrijpen.