U bent hier

Storm zorgt voor dynamiek op de Maashorst

19-01-2018|DOORARK Rewilding Nederland

De storm die op donderdag 18 januari over Nederland trok heeft op de Maashorst, net als op zoveel plekken in Nederland, zijn sporen achtergelaten. Een natuurlijk proces dat bij de natuur hoort en zo het dynamische boslandschap vormgeeft. Maar ook iets wat extra werk oplevert aangezien op meerdere locaties bomen over rasters en paden zijn gevallen. De schadegevallen konden snel worden opgespoord en gerepareerd, met dank aan beheerders en de vrijwillige Maashorst Rangers.

Omgevallen bomen op de Maashorst
Omgevallen bomen op de Maashorst

De natuurkern van de Maashorst is een dynamisch halfopen boslandschap in Brabant. Daar vormen de natuurlijke processen het landschap. Begrazing met wisenten, Exmoors pony’s en taurossen speelt hier een belangrijke rol samen met de vernatting van het gebied. En nu dus ook de storm die langs trok. Zo is er bijvoorbeeld een groep van zo’n 20 sparren omgewaaid. Elders zijn dikke takken afgebroken van onder meer beuk. De komende dagen zal het totaalbeeld duidelijk worden, maar nu al kunnen we zeggen dat er nieuwe open plekken zijn ontstaan. Open plekken waar komend groeiseizoen hopelijk tal van pionierssoorten, zowel dieren als planten, van profiteren.

Zo zorgde de storm voor een heerlijk feestmaal voor de grote grazers. ’s Winters bijten ze graag op een houtje, letterlijk. Door de storm kwamen er vele takken, twijgen en bast beschikbaar. Voedsel wat anders buiten bereik van de grazers was gebleven. Hierin vinden ze de nodige mineralen.

Na de storm op de Maashorst

Hoewel de storm voor de natuur een prachtig proces is, levert het de beheerders soms wat stress op. Op enkele plekken zijn bomen dwars door de rasters heen gevallen. Direct nadat de storm ging liggen zijn de beheerders het veld in getrokken om schade te herstellen. Het raster werd meteen gecontroleerd door de Maashorst Rangers en nieuwe schades werden gemeld. Velen van hen gingen  spontaan het veld in, ook al hadden ze geen “dienst.” Een dergelijk vrijwilligersnetwerk blijkt maar weer eens goud waard te zijn.