U bent hier

Officieel geopend: natuurspeelplaats in Middelharnis

27-06-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Op 27 juni 2018 is de avontuurlijke getijdenspeelplaats op het strandje naast het Havenhoofd van Middelharnis officieel geopend. Het was warm, druk en vooral feestelijk. De negenjarige Bart Visser uit Middelharnis heeft de naam bedacht voor deze speelplek: ‘Atlantia’. Samen met wethouder Daan Markwat heeft Bart de naam op het informatiepaneel geschilderd. En daarmee was de natuurspeelplaats voor geopend verklaard.

Grote belangstelling

Van te voren hadden zich al ruim 35 kinderen en bijna 50 volwassenen aangemeld. Maar ook dagjesmensen en bezoekers aan het strandje lieten zich verleiden om een kijkje te nemen bij de kraampjes met informatie over de achtergrond van het project: Droomfondsproject Haringvliet.

Droomfondsproject Haringvliet

Binnen het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties samen en trekken daarbij op met de regio. De toekomstige deltanatuur van het Haringvliet staat hierbij centraal. De onmisbare financiële impuls voor de uitvoering van het Droomfondsproject kwam van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland. 

Natuurspeelplaats ‘Atlantia’

Natuurspeelplaats ‘Atlantia’ is één van de projecten die binnen het Droomfonds is gerealiseerd. Deze plek is niet alleen bedoeld om kinderen avontuurlijk te laten spelen en beleven, maar ook om de invloed van het getij zichtbaar te maken en de effecten hiervan op de natuur.

Natuurlijke impuls

Niet alleen tijdens de opening was de natuurspeelplaats in trek. Ook bij de aanleg kwamen regelmatig bezoekers langs die met belangstelling de vorderingen volgden. Een bewoner van het naastgelegen Park Nieuw-Zeeland verwoordde het zo: ‘ik woon hier al twintig jaar, maar nog nooit heb ik de bodem van de sloot gezien. Nu er verbinding is gemaakt tussen de sloot en het Haringvliet, zie je de kwaliteit van het water verbeteren’. Ook de jeugd had de natuurspeelplaats al ruim voor de opening gevonden en uitgeprobeerd. Op de vraag van wat zij van deze getijdenplek vonden, werd door Axel als antwoord gegeven ‘modderig’, waar hij heel blij bij keek, en Niels gaf nog als tip om vooral schone kleren mee te nemen….

Naar een dynamische delta

In september 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Die stap grijpen ARK Natuurontwikkeling, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds aan om de ooit zo unieke deltanatuur van het Haringvliet weer nieuw leven in te blazen.