U bent hier

Oesterbank in windmolenpark gezond

6-08-2018|DOORARK Rewilding Nederland

De oesterbank die door Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en Gemini in mei werd geplaatst in windpark Gemini ontwikkelt zich goed. Dat blijkt uit de eerste monitoring van de oesters op 26 juli en inspectie van de oesters naderhand in het laboratorium van Wageningen Marine Research. Het onderzoek is onderdeel van een driejarig experiment.

Eitjes

Met een onderwaterrobot of ROV (remotely operated vehicle) werd een onderzoekskooi omhoog gehaald. Alle oesters in de onderzoekskooi leven nog en ze zijn de afgelopen maanden goed gegroeid. Er zijn 22 oesters getest. Bijna alle oesters hadden groeiranden van meer dan 10 milimeter. Bij 10 oesters zijn eitjes aangetroffen, maar nog geen larven. Het zijn mooie signalen dat er voortplanting aan zit te komen en daarmee mogelijke uitbreiding van de oesterbank! Tijdens het onderzoek zijn ook lege mosselschelpen te water gelaten die als schone ondergrond kunnen dienen voor de oesterlarven om zich op te vestigen.

Enthousiast

Luuk Folkerts van Gemini, verantwoordelijk voor monitoring van windpark op de natuur en omgeving, is enthousiast over de resultaten: “We dachten dat het windpark een goede plek zou zijn omdat hier vroeger oesterbanken voorkwamen, omdat de bodem hier met rust wordt gelaten en hier stenen om de windmolens liggen waar de oesterbank op kan groeien. Het is geweldig dat we nu zien dat ze zich hier weer ontwikkelen.”

Mariene bioloog Emilie Reuchlin van WWF is blij met de eerste resultaten. “Het is fantastisch dat we goede resultaten zien op de oesterbanken die we hebben geplaatst op de Borkumse Stenen én in windpark Gemini. Het is extra mooi omdat niemand het eerder heeft geprobeerd en we niet zeker wisten of het zou lukken. We zien groei en tekenen van voortplanting en dat hadden we niet durven hopen.”

Belangrijk leefgebied

De hoop is dat dit voldoende oesters zijn, die genoeg nakomelingen geven om de oesterbanken te versterken, zodat deze weer de rol kunnen vervullen van belangrijk leefgebied als schelpdierbank.

In dit project werken we samen met WNF, Bureau Waardenburg, SAS Consultancy en Wageningen Marine Research. Meer informatie over de platte oester lees je op www.platteoester.nl (Engelstalig).