U bent hier

Nieuwe uitgave Ontdek het Haringvliet

17-07-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Vanaf september 2018 gaan de sluizen van de Haringvlietdam op een kier. Daarmee is er weer een verbinding tussen rivier en zee. Trekvissen als zalm en steur kunnen vanaf zee de rivier weer opzwemmen. Een belangrijke kans niet alleen voor de natuur, maar ook de recreatieve ontwikkeling rondom het Haringvliet. Met de geheel vernieuwde uitgave van het gratis boekje 'Ontdek het Haringvliet. Tips voor een echte deltanatuur ervaring' krijg je tips voor mooie wandelroutes, fietsroutes, vogelkijkplekken, visplekken en waterrecreatiemogelijkheden op en rond het Haringvliet.


Ontdek de vogels van het Haringvliet

Miljoenen trekvogels vliegen jaarlijks van noord naar zuid en omgekeerd. Zij gebruiken het Haringvliet als belangrijke tussenstop. De deltanatuur is essentieel om voldoende voedsel te vinden en aan te sterken voor de lange tocht van de noordelijke toendra’s naar Zuid-Europa en Afrika en vice versa. Maar ook in de zomer en winter heeft het Haringvliet voor vogelliefhebbers veel in huis.

Met de fiets erop uit

Rond het Haringvliet is een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten. Daarmee kun je zelf eenvoudig je
fietstocht rond het Haringvliet uitstippelen. Perfect in combinatie met de Waterbus of de deltapontjes waar
je je fiets gratis op mee mag nemen.

De mooiste wandelroutes

De boswachters geven je graag een aantal tips voor mooie wandelingen door de deltanatuur rond het
Haringvliet. De wandelingen zijn grotendeels goed te starten vanuit de Waterbushaltes aan het Haringvliet,
zeker in combinatie met een korte fietstocht.

Vogels kijken Haringvliet
Vogels kijken Haringvliet

Beleef het Haringvliet te water

Het Haringvliet is de monding van de grote West-Europese rivieren Rijn en Maas in de Noordzee. Het is
een groot en uitgestrekt water met legio mogelijkheden qua waterrecreatie. Vanaf het water kun je heerlijk van de unieke natuur genieten. Vaar mee met één van de vele pontjes, huur een bootje of neem een duik bij één van de gezellige strandjes.

Met de Waterbus

In de zomerperiode vaart de Waterbus vanuit hartje Rotterdam en Dordrecht naar het Haringvliet. Op
het Haringvliet worden verschillende bestemmingen aangedaan: In 2016 is deze vaarverbinding ontstaan
vanuit het Droomfondsproject Haringvliet.

Droomfondsproject Haringvliet

Het gratis boekje is een uitgave van het Droomfondsproject Haringvliet. Daarin werken zes natuurorganisaties met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij aan het Haringvliet. In aanloop naar het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen in 2018 krijgt niet alleen de natuur een impuls, maar wordt er ook gewerkt aan aantrekkelijke nieuwe recreatieve voorzieningen.


Bekijk de uitgave online, lees verder op www.haringvliet.nu of bekijk de interactieve kaart. Het boekje ‘Ontdek het Haringvliet. Tips voor een echte deltanatuur ervaring’ is binnenkort ook gratis op te halen bij VVV’s en andere goedbezochte toeristische locaties in de Haringvliet regio.