U bent hier

Nieuwe expo met trekvissen in de hoofdrol

15-03-2018|DOORARK Rewilding Nederland

In de tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim!’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gaan de Haringvlietsluizen op een kier en krijgen trekvissen weer de ruimte. Op een steenworp afstand van Rotterdam keert de dynamische deltanatuur van het Haringvliet terug, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa. De expositie toont de rijke dieren- en plantenwereld van het gebied en hun onderlinge relaties. Een migratiespel dompelt de museumbezoeker onder in de trekroutes die de steur, de haring en de zalm afleggen, met na de race een fotomoment met de drie vishelden. De expositie werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en duurt van 17 maart t/m 28 oktober 2018.

Zalmen. Foto: Gilbert van Ryckevorsel
Zalmen. Foto: Gilbert van Ryckevorsel

Ooit zwommen elften, palingen, steuren en zalmen ongestoord tussen Noordzee en grote rivieren als Rijn en Maas heen en weer. De ene trekvis doorkruiste ons land om eitjes te leggen hoog in de Zwitserse Alpen, de andere kwam juist uit die bergen stroomafwaarts om op zee te paaien. Het Haringvliet was één van de belangrijkste toegangspoorten van onze dynamische delta. Lang stootten trekvissen hun neus tegen de deuren van de Haringvlietsluizen, die sinds 1971 de waterveiligheid waarborgen. Ze konden er niet meer door! Het voor flora en fauna zo belangrijke overgangsgebied tussen zoet en zout water verdween. Met het regelmatig op een kier zetten van de sluizen komt daar in september 2018 verandering in. Daarna kunnen vissen makkelijker de Haringvlietdam passeren. Het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen, vogels en mensen.

Tentoonstelling Swim Fish Swim!
Tentoonstelling Swim Fish Swim!

‘Swim, Fish, Swim!’ laat zien hoe waterveiligheid en herstel van natuur hand in hand gaan en hoe de kwaliteit van leven van mens en dier samenhangt. Welkom terug haring, steur en zalm! Expositie is grotendeels drietalig en klaar voor een reis stroomopwaarts door Europa, net als trekvissen.