U bent hier

Natuur als leukste vak

11-04-2018|DOORARK Natuurontwikkeling

Iedere pabo-student een week de natuur in, samen met basisischolieren. Dat is het doel van het project ‘Natuur als leukste vak op school’. De succesvolle pilot is afgesloten en nu wordt het project opgeschaald.

Van 2015 tot en met 2017 werd door Duurzame PABO, IVN, ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer met steun van Wereld Natuur Fonds en Prins Bernard Cultuur Fonds een pilot uitgevoerd met drie pabo’s en basisscholen om tweemaal een natuurweek in een natuurgebied te organiseren. De pabo’s die meededen aan de proef waren HZ, Marnix Academie en KPZ.

De natuurorganisaties in de pilot vinden het belangrijk  om jongeren bij natuur te betrekken. Zij zijn de toekomst van de natuurbescherming, en moeten kunnen opgroeien in een gezond, groen Nederland. Bij het betrekken van kinderen bij natuur kan de school, en zeker een enthousiaste leerkracht, een belangrijke rol spelen. Daarom namen ARK en Staatsbosbeheer, samen met Duurzame PABO en IVN , het initiatief voor de pilot. Tijdens de pilot was er een outdoor-programma voor Pabo studenten dat plaats vond tijdens werkweken in een natuurgebied. Een intense natuurervaring voor de studenten zelf waarbij ze ook ervaring opdeden met het uitvoeren van natuuractiviteiten met kinderen.

De pilot was succesvol. De betrokken pabo’s hebben de activiteit opgenomen in hun programma nu  ze zijn overtuigd van het belang van deze natuurweek. Nu is het tijd om het project uit te vergroten naar het hele land. Nieuwsgierig? Neem contact op met André de Hamer voor meer informatie over de mogelijkheden bij jou in de buurt.