U bent hier

Kijk uit naar edelherten Groene Woud

23-08-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Om meer mensen te laten genieten van een blik op de edelherten in Het Groene Woud wordt gewerkt aan een uitkijktoren aan de oostkant van het edelhertengebied. Het gebied in de Scheeken tussen Best en Liempde is de enige plek in de Brabantse natuur waar edelherten te zien zijn.

Groen woud

Ruim een jaar geleden keerden 13 edelherten terug in de Brabantse natuur. De dieren leven in een 300 hectare groot omheind gebied dat met de nieuwe natuurbrug over de spoorlijn tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch nog eens wordt vergroot met ruim 100 hectare. Hierdoor is het voor bezoekers niet altijd gemakkelijk de edelherten te zien, ook al bestaat de groep inmiddels uit 21 dieren. Het edelhertengebied is bovendien niet alleen heel ruim, maar vooral ook heel groen. Niet voor niets heet het natte bos- en moerasgebied Het Groene Woud. De vele verstopplekken zorgen er voor dat er vaak slechts een glimp van de herten in de dekking wordt opgevangen. Daarnaast houden de dieren zelf afstand als ze mensen zien.

Uitkijktoren

Om de kans te vergroten de edelherten te zien is het initiatief ontstaan om een uitkijktoren te bouwen. Deze toren zou ten oosten van de snelweg A2 kunnen komen te staan en een hoogte krijgen waarmee je over de nabijgelegen populieren heen kunt kijken, en zelfs de natuurbrug over de weg kan zien. Voordeel van de uitkijktoren is ook dat het natuurlijk gedrag van de edelherten beter geobserveerd kan worden zonder ze te verstoren. Want wat is er mooier dan op een vroege herfstochtend, bij opkomende zon en wegtrekkende nevel, vanaf een toren de herten in hun bronstgevecht te zien!

Beheerder Gerard Traa van Brabants Landschap over de uitkijktoren

Niet voor niets

De kosten voor de bouw van de uitkijktoren bedragen ongeveer twee ton. Het geld daarvoor wordt deels door Brabants Landschap betaald en deels via subsidies binnengehaald. Dertigduizend euro wordt ingezameld via crowdfunding waarvoor tegenprestaties worden geleverd. Voor een bijdrage kunnen donateurs bijvoorbeeld de ‘burl beleef bag’ voor kinderen of de prachtige natuurfilm ‘De Mortelen’ van natuurfilmer Mark Kapteijns krijgen, of meegaan met een edelhertenexcursie. Doneren kan via www.crowdfundingvoornatuur.nl/nl/projects/uitkijktorengroenewoud.

Meer informatie is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl. Binnenkort is het daar weer mogelijk om aan te melden voor bronstexcursies dit najaar. In deze paartijd van de edelherten laten de dieren zich beter en vaker zien.