U bent hier

Herfstkalfje bij de wisenten op de Maashorst

1-11-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Afgelopen weekend werd door de beheerders een herfstkalfje ontdekt bij de kudde wisenten op de Maashorst. Helemaal onverwachts kwam het kalf niet, want het was de beheerders al opgevallen dat de wisentkoe erg fors en dus mogelijk dragend was. Maar gewoon is een kalf eind oktober allerminst. Wild levende grote grazers, en dus ook de wisent, synchroniseren namelijk de geboortes van hun kalveren met de malse grasgroei in het voorjaar of vroege zomer.

Wisentkalf op de Maashorst. Foto: Arjen Boerman
Wisentkalf op de Maashorst. Foto: Arjen Boerman

Sinds 2007 lopen er in Nederland Wisenten in de duinen van Noord-Holland, het Kraansvlak, en sinds 2016 ook op de Maashorst en in de buurt van Radio Kootwijk op de Veluwe. Tot nu toe is er in geen van deze gebieden een kalf zo laat in het jaar geboren!

Vergeleken met de andere twee Nederlandse natuurgebieden met wisenten is de Maashorst voedselrijk. In het wisentgebied zijn voormalige agrarische percelen met nog extra veel gras te vinden en er staan veel eiken die in het najaar voor een voedzaam hapje zorgen in de vorm van eikels. Misschien heeft het ruime voedselaanbod ertoe bijgedragen dat we dit jaar nog zo laat een kalf hebben gekregen.

Wat er de komende jaren gaat gebeuren blijft afwachten. Was dit herfstkalfje een uitzondering of gaan we dit vaker zien?