U bent hier

Eerste oesters te water

16-05-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Het veldseizoen is weer begonnen! Gisteren zijn de eerste oesters voor het project ‘Schelpdierbanken in de Noordzee’ dit seizoen het water in gegaan in de Voordelta waar we samen met WNF aan werken. Deze keer ging het om 1500 kilo oesters bij de Bollen van de Ooster, vier kilometer uit de kust. Dit wordt gedaan om een nieuwe schelpdierbank te helpen kickstarten. We hopen dat deze oesters een bank gaan vormen, zich voort gaan planten en zo leefgebied creëren voor vele andere soorten.

Schelpdierbanken zijn namelijk hotspots van biodiversiteit die bijdragen aan een stabieler en veerkrachtiger ecosysteem. Zo is de soortenrijkdom 60% hoger vergeleken met aangrenzende zandige gebieden (zo blijkt uit onze Voordelta experimenten). De banken bieden een rustgebied en kraamkamer voor vissen en andere waterdieren. Schelpdieren, zoals  mossel en platte oester, zijn voedsel voor vissen en vogels. Ook dienen ze als houvast voor planten en dieren om op te groeien en filteren ze het water. Dit is goed voor de waterkwaliteit en voor zichtjagers als stern en roofvissen.

Sinds 2016 werken we aan het terugbrengen van schelpdierbanken. Ooit bestond ongeveer 20% van de Noordzee uit schelpdierbanken. Deze zijn grotendeels verdwenen door overbevissing en verder afgenomen door ziektes en koude winters. De bronpopulaties op de Noordzee zijn daardoor verdwenen en de ervaring leert dat schelpdierbanken niet uit zichzelf terugkeren. Voordat je grootschalig oesterbanken kunt herstellen, moeten we leren of en hoe dit kan.

Binnenkort starten we ook ten noorden van Schiermonnikoog met dit natuurherstelproject. In de Borkumse Stenen wordt een paar duizend kilo Noorse platte oesters geplaatst, onder meer op 3-D geprinte rifstructuren. Het is voor het eerst dat in diepere delen van de Noordzee oesterriffen worden hersteld. Dit jaar gaan er nog meer structuren in de Voordelta te water.

(c) Foto credit ARK/WNF, Peter van Rodijnen