U bent hier

Dubbel geboortenieuws uit Kraansvlak

31-05-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Woensdag 30 mei is het eerste wisentkalfje van dit jaar in het Kraansvlak, onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, door de boswachter en twee onderzoekers gespot. Het is het 30e kalfje dat sinds 2009 in het Kraansvlak is geboren. Moeder en kalf maken het goed en de kudde heeft zich als een hechte groep over de nieuwkomer ontfermd. Wel is de moeder erg zorgzaam en alert, zoals bekend van wisenten. Het is daarom van belang om de wisenten extra rust en ruimte te geven en voldoende afstand te houden. Of het kalfje een koetje of een stiertje is, is nog niet bekend.

Wisentkalfjes wegen bij de geboorte zo’n 25 kilo, maar nemen al snel in gewicht toe. Na drie maanden weegt een kalf dubbel zo zwaar als bij de geboorte. Wisenten zijn echte kuddedieren, maar als een kalf op het punt staat om geboren te worden, trekt de moeder zich terug op een plek die ze van tevoren heeft uitgezocht. Na een aantal dagen is het kalf sterk genoeg om mee te lopen met de kudde en sluiten moeder en kalf zich weer bij de groep aan.

Schotse hooglanders met kalf (niet van dit jaar). Foto: Ruud Maaskant
Schotse hooglanders met kalf (niet van dit jaar). Foto: Ruud Maaskant

Maar er is meer geboortenieuws! Want ook bij de Schotse hooglanders is er uitbreiding. In dit geval is het geslacht al wel bekend en gaat het om een koekalfje. Sinds twee jaar is een kleine groep Schotse hooglanders aan het wisentleefgebied toegevoegd. De hooglanders en wisenten vullen elkaar aan qua graasgedrag en de combinatie met de konikpaarden zijn een verrijking voor de biodiversiteit in het gebied.

Het project en de wisenten van Kraansvlak zijn ook via Twitter en Facebook te volgen. Kijk op www.wisenten.nl voor achtergrondinformatie over de kudde en excursies. Informatie over de andere wisentenprojecten in Nederland is te vinden op www.allemaalmaashorst.nl en www.wisentopdeveluwe.nl.