U bent hier

De eerste veldles dit voorjaar in de Maashorst

11-04-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Gisteren was Groep 8b van De Polderhof uit Oss de eerste groep die dit voorjaar mee ging met een veldles in de Maashorst. De Maashorst is één van de grootste natuurgebieden van Noord-Brabant. Hier wordt nieuwe natuur ontwikkeld, voormalige landbouwgronden worden bij de omliggende natuur getrokken en het watersysteem wordt hersteld. Het doel is dat De Maashorst in 2019 weer één aaneengesloten natuurgebied is.

Maar ook nu is het al een prachtig gebied om een veldles te geven! Groep 8 ging met de juf, ouders en Elma (ARK) op pad. Ze gingen op zoek naar de wisenten, taurossen en Exmoor pony’s in het gebied, ze onderzochten bos en bomen, speurden naar vraatsporen en nog veel meer.

En, hoe was het?

Veldles Maashorst
Veldles Maashorst

De juf: “Heel waardevol! De kinderen leren anders kijken. Ze leren dat de natuur niet gewoon is om doorheen te lopen (als decor) maar je kunt er van alles ontdekken.

Een moeder: “je kunt goed merken welke kinderen gewend zijn om in de natuur te zijn en welke niet. Je ziet haat aan de manier waarop ze door het bos lopen: zonder op of om te kijken, of bangig, of alert. Ook merk je het aan of ze wel of niet gemakkelijk op de grond gaan zitten.”

Een leerling: “Het leukste vond ik dat we een Taurus koe zagen met een piepjong kalfje (ja, we deden heel rustig en hielden 50 m afstand). Niet zo leuk vond ik de mieren.