U bent hier

Boswachters zwemmen Haringvliet over voor vogels en vissen

21-08-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Vier boswachters zwommen vandaag drie kilometer het Haringvliet over. Zo vragen ze aandacht voor de miljoenen trekvissen en -vogels die afhankelijk zijn van deze deltanatuur. In september zet Nederland de Haringvlietsluizen op een kier. Cruciaal voor het onderwaterleven in de rivierdelta, maar nauwelijks zichtbaar.

Zwemmende boswachter Ted Sluijter: “Het was een ongekende ervaring om in deze zeearm te zwemmen, omgeven door natuur onder de vleugels van de overvliegende zeearend en visdiefjes. Natuur geeft zo een gevoel van vrijheid. We hopen dat ook de vissen zich straks zo vrij voelen als ze weer door de Haringvlietsluizen kunnen zwemmen”.

Haring, zalm en steur zullen straks minder vaak hun neus stoten aan de waterkering in het Haringvliet, want vanaf 5 september gaan de Haringvlietsluizen officieel op een kier. Goed nieuws voor de natuur: veel soorten vissen kunnen weer via het Haringvliet naar hun paaigronden en terug. Bovendien zorgt het inkomende zoute water voor een rijk overgangsgebied van zout naar zoet  vol voedsel voor vissen en vogels.

Droomfondsproject Haringvliet

Op 5 september gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Zo ontstaat er weer een verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee. Een coalitie van zes natuurorganisaties (ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, Wereld Natuur Fonds) werkt met steun van de Nationale Postcode Loterij aan een ambitieus natuurherstelplan. Het natuurherstel moet van het Haringvliet weer een zilte delta maken voor vissen en vogels en ook voor mensen die er kunnen recreëren. Er zijn veel projecten op het gebied van natuur, recreatie, duurzaam ondernemen en visserij.