BLOG: Terreingebruik edelherten Groene Woud
30-07-2018|DOOR
Het laatste half jaar van mijn vierde jaar diermanagement kruipt steeds dichterbij... en daarmee dus ook het afstudeeronderzoek. Ik had echter nog geen idee wat ik als afstudeeronderwerp zou willen. Gelukkig kwam ik via mijn major coördinator al snel uit bij een onderzoek naar edelherten. Ik ging er dan ook snel achteraan en voilà, wat mailtjes en een kennismakingsgesprek later was het dan ook officieel: samen met Michel Kroeze kon ik begin februari beginnen aan het onderzoek naar het terreingebruik van de edelherten in Het Groene Woud om op basis daarvan een advies te geven over de uitbreiding van het leefgebied. Vier van de edelherten hadden aan het begin van de uitzetting op 6 maart 2017 GPS halsbanden om gekregen zodat ze goed te volgen zouden zijn. De kern van ons onderzoek zou dan ook bestaan uit het analyseren van de GPS data om meer inzicht te kunnen krijgen in het terreingebruik van de edelherten.

Maar eerst moest er een onderzoeksvoorstel komen met goede onderzoeksvragen. We merkten al snel dat er vanuit ARK, school en onszelf soms verschillende belangen waren. Zo had ARK een aantal onderzoeksvragen die ze graag beantwoord wilden hebben, maar zou de beoordeling vanuit school ons officiële cijfer worden. Dus wat doe je dan als de wensen van ARK en school tegenstrijdig zijn? Het opstellen van een onderzoeksvoorstel met de juiste onderzoeksvragen duurde daardoor dan ook wat langer dan gedacht. Het leermoment? Beter communiceren en de partijen samenbrengen!
Uiteindelijk kwam alles goed en konden we beginnen aan ons onderzoek! Maar een onderzoek zou geen onderzoek zijn zonder tegenslagen. Zo zouden we de vluchtafstand van de dieren vast gaan stellen, maar kon dit niet meer bij de hindes door de geboorte van kalveren. Daar hadden we allemaal even niet bij stilgestaan. Stiekem kwam het eigenlijk wel goed uit, want het opsporen van de dieren middels telemetrie bleek nog knap lastig. Ik had het al een dag getest door zo’n 9 uur rond te banjeren door het gebied. De resultaten: 30 muggenbulten, natte schoenen en kleren, grote honger en maar één opsporing van een hert dat in de verte echter al vroegtijdig wegrende. Anders gezegd: het slagingspercentage was 0%.

In plaats daarvan hebben we extra analyses van de GPS data uitgevoerd in ArcGIS. Het was verrassend hoeveel informatie je uit analyses van GPS data kunt halen. Zo kon je bijvoorbeeld achterhalen dat één van de herten tijdens de bronst een harem vormde en met de hindes meeliep en welke dieren samen waren gedurende verschillende periodes. Daarnaast hebben we heel wat mooie uitspraken kunnen doen over habitatselectie en de afstanden die de dieren houden van wandelpaden, gebouwen en asfaltwegen, gedurende de dag en nacht in elk van de verschillende habitattypes. Bij dit laatste kwam nog onverwacht veel complexe statistiek kijken wat ons petje dan soms ook ver te boven ging (godzijdank voor onze statistiekdocent). Verder hebben we aan de hand van wildcamera’s de roedelsamenstellingen bepaald en onderzocht in hoeverre edelherten, reeën en runderen dezelfde gebieden gebruikten. Op die manier konden we ook wat meer veldwerk ervaring opdoen. Ik kan dan ook niets anders zeggen dan dat het een zeer leerzaam onderzoek was!
Ook over ARK Natuurontwikkeling ben ik zeer positief. Ze bieden je veel ruimte en ik kreeg het gevoel dat ze ons echt iets wilden leren en laten ervaren. Zo waren we bijvoorbeeld uitgenodigd voor twee themadagen, waarvan ik er een heb bijgewoond. Deze was verassend leuk en het was mooi om meer over de interne organisatie van ARK te leren. Dus ARK, bedankt! Ik heb niet alleen veel geleerd wat betreft het verrichten van onderzoek, maar ook van jullie als organisatie.
Remy Rijnders
Inmiddels afgestudeerde wildlife manager aan Van Hall Larenstein te Leeuwarden