Blog: Eetgedrag wisenten
1-05-2018|DOOR
Hoi! Mijn naam is Mark Leenhouts ik ben derdejaars student toegepaste biologie aan de HAS hogeschool in den Bosch. Ik heb onderzoek gedaan naar het effect van eetgedrag van wisenten op houtige planten en daarbij gefocust op struweel. Ik ben altijd al heel erg geïnteresseerd geweest in ecologie. Toen ik de kans kreeg om bij ARK in de Maashorst stage te doen naar de effecten van de wisenten op de natuur was ik gelijk enthousiast. De wisent is voor mij een hele bijzondere soort, en veel mensen weten niet veel van deze bijzondere dieren. Veel vrienden en familie die ik sprak over mijn stage dachten dat het over Schotse hooglanders ging en kenden de wisent helemaal niet. De wisent was ooit bijna uitgestorven maar nu leven ze weer in Nederland en daar mocht ik onderzoek naar doen!
Tijdens mijn stage ben ik op zoek gegaan naar plekken waar de wisenten zichtbaar effect hebben op de houtige vegetatie, voornamelijk door vraat. Om genoeg data te kunnen verzamelen ben ik het veld in gegaan om op verschillende plekken van alle struiken de lengte en omtrek van de stam te meten. Om te zien wat het effect van de wisenten is heb ik per plant genoteerd of deze gesnoeid was of de stam geschild. Ook heb ik genoteerd of de planten waren gebroken door de wisenten. Met deze gegevens wilde ik een uitspraak kunnen doen of de wisenten een voorkeur hebben voor een bepaalde plantensoort. Ik heb de wisenten tijdens mijn veldwerk niet zelf opgezocht, maar in het wengebied ben ik ze vaak genoeg tegen gekomen. Ook kwam de kudde Exmoor pony’s mij wel eens opzoeken om even te kijken wat ik allemaal aan het doen was.
Tijdens mijn veldwerk genoot ik elke keer weer van de schoonheid van de natuur in de Maashorst. Bij zo veel uren buiten voel je de rust van de natuur; de ideale werkplek voor mij. Het was prachtig om te zien hoe het gebied veranderde in de 5 maanden dat ik er heb rondgelopen.
Op mijn veldwerkdagen ging ik op de fiets naar de plekken waar ik mijn kwadranten had uitgezet. Daar zette ik het gebied af met afzetlint om precies te weten welke bomen en struiken er wel en niet binnen het kwadrant lagen. Dan de lengte en omtrek van de stam van de struiken opmeten, wat soms wel voor de nodige verkleumde handjes zorgde van de kou. Na de eerste veldwerkdag zaten zijn handen helemaal onder de braamstruik schrammen. Dus de volgende dag gelijk handshoenen gekocht bij de bouwmarkt, wat een goede oplossing bleek.
In de Maashorst zijn veel professionals, vrijwilligers en natuurlijk studenten aan het werk die allemaal dezelfde interesses hebben waardoor ik veel heb geleerd. Tijdens deze stage heb ik ook een hele hoop geleerd over het opzetten en uitvoeren van een ecologisch onderzoek. Bij het bedenken van de opzet van het onderzoek komt veel kijken en ik heb geleerd goed vooruit te denken over hoe je het moet opzetten om de gewenste metingen te krijgen. Ik heb ook veel ervaring opgedaan hoe om te gaan met de verwerking met de data. Kortom het was een hele fijne en leerzame stage waar ik me goed op mijn plek voelde.
Mark Leenhouts, 3e jaars student HBO toegepaste biologie op HAS Hogeschool te ’s-Hertogenbosch