U bent hier

BLOG: Afstuderen in de Voordelta

14-02-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Voor ons afstuderen zijn wij in juni 2017 in contact gekomen met ARK Natuurontwikkeling met de vraag of zij wellicht een interessant project hadden waarin wij zouden kunnen participeren voor ons afstudeeronderzoek. Een half jaar later is het al weer 2018 en is ons afstuderen in volle gang. Maar voordat er op zaken vooruitgelopen worden stellen wij ons graag even voor.

Afstudeeronderzoek Schelpdierbanken
Afstudeeronderzoek Schelpdierbanken

Wij zijn Mark Wildschut, 22 jaar (links op de foto) en Roel Stijvers, 23 (rechts op de foto) en wij doen de studie Integrated Coastal Zone Management of in het Nederlands: Kust- en Zee Management op Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Na vier leerzame studiejaren, met stages en minors in het buitenland zijn wij toegekomen aan de laatste fase van de studie: afstuderen. Toen wij halverwege vorig jaar aan de slag gingen bij ARK was onze medewerking in het Droomfondsproject Haringvliet een feit. Een onderdeel van dit project is het terug laten keren van schelpdierbanken. Tijdens vooronderzoek naar een geschikte locatie om schelpdieren uit te zetten werd er onverwacht een schelpdierbank gevonden in de Voordelta bij de Brouwersdam. De vragen die dit opleverde paste perfect bij onze studie. Na een lange en lastige periode van het verduidelijken, afstemmen met alle betrokkenen en op papier krijgen van ons onderzoeksvoorstel, kon het veldwerk eindelijk beginnen. Althans, dat dachten wij. Wij bleken de weersomstandigheden op de Noordzee iets onderschat te hebben waardoor er minder dagen beschikbaar waren om het veld in te gaan dan verwacht. Daar kwam ook nog eens bij dat wij afhankelijk waren van mensen en middelen.

Afstudeeronderzoek Schelpdierbanken
Afstudeeronderzoek Schelpdierbanken

Toen wij begin januari eenmaal op de Noordzee bezig waren om de schelpdierbank in kaart te brengen, merkte wij dat ons verbeterde onderwater filmsysteem erg goed werkte. Het leverde ons veel vreugde en erkenning op om deze nieuwe methode zo goed geïmplementeerd te zien. Het bezig zijn met belangrijk onderzoek op de Noordzee, dat na alle gebruikelijke obstakels, ook nog eens goed verloopt heeft een grote indruk op ons gemaakt. Wij zijn dan ook erg geïnteresseerd en enthousiast om dit onderzoek tot een goed einde te brengen en wellicht na het afstuderen nog door te zetten!

Mark Wildschut en Roel Stijver
Studenten Integrated Coastal Zone Management, Van Hall Larenstein