U bent hier

In aanbouw: Swim, Fish, Swim!

30-01-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Trekvissen als steur, haring en zalm krijgen binnenkort ruim baan in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Van 17 maart tot en met 28 oktober 2018 laten we met de expositie en het spel Swim, Fish, Swim! zien hoe waterveiligheid en herstel van natuur hand in hand gaan en hoe de kwaliteit van leven van mens en dier samenhangt. Welkom terug haring, steur en zalm! Expositie en spel gaan na oktober, net als trekvissen, op reis door Europa.

Swim, Fish, Swim!

In de tentoonstelling Swim, Fish, Swim! gaan de Haringvlietsluizen op een kier en krijgen trekvissen weer de ruimte. Op een steenworp afstand van Rotterdam keert de dynamische deltanatuur van het Haringvliet terug, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa. Een natuurgebied voor mens en dier, om van te genieten.

Ooit zwommen elften, palingen, steuren en zalmen ongestoord tussen Noordzee en grote rivieren als Rijn en Maas heen en weer. De ene trekvis doorkruiste ons land om eitjes te leggen hoog in de Zwitserse Alpen, de andere kwam juist uit die bergen stroomafwaarts om op zee te paaien. Het Haringvliet was één van de belangrijkste toegangspoorten van onze dynamische delta.

Haringvlietdam op een kier

Lang stootten trekvissen hun neus tegen de deuren van de Haringvlietsluizen, die sinds 1971 de waterveiligheid waarborgen. Ze konden er niet meer door! Het voor flora en fauna zo belangrijke overgangsgebied tussen zoet en zout water verdween. Met het regelmatig op een kier zetten van de sluizen komt daar eind 2018 verandering in. Daarna kunnen vissen makkelijker de Haringvlietdam passeren. Het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen, vogels en mensen.

Swim, Fish, Swim!, een productie van Haarlemamsterdam, wordt met steun van de Nationale Postcode Loterij mede mogelijk gemaakt door Droomfondsproject Haringvliet, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.