U bent hier

16 Konik paarden geboren in Oostelijke Rhodopes, Bulgarije

2-07-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Met de geboorte van zestien veulens is de kudde van de wilde Konik-paarden in de Oostelijke Rhodopen boven de 70 uitgekomen. De eerste 12 Koniks zijn in 2011 vanuit Nederland naar het verlaten dorp Sbor gebracht. In het najaar van 2013 werd een tweede kudde van 29 paarden geïntroduceerd in de omgeving van Boynik.

De twee paardenkuddes hebben zich met succes aangepast aan de natuur van de Oostelijke Rhodopen, die te maken heeft met  strenge winters en hete zomers. Ook hebben de dieren geen moeite om op eigen kracht voedsel te vinden en de meeste aanvallen van wolven te weerstaan. Het aantal paarden is mede daarom binnen 6-7  jaar verdubbeld.

De vrij levende paarden hebben een uiterst belangrijke rol voor in  de natuur, het openhouden van de bossen en daarmee het optimaliseren van de biodiversiteit in de Oostelijke -Rhodopen De paarden fungeren ook als toeristische trekpleister en geleidelijk worden ze het t nieuwe symbool van de Rhodopen.

Het Status  Wild-team ziet graag dat de dieren ook als echt wild levende dieren worden erkent en werkt  aan de  ontwikkeling van het  idee om de Konik-paarden een status te geven, waardoor ze niet meer als gedomesticeerde dieren behandeld hoeven te worden. Wanneer dit gebeurt, zou Bulgarije het allereerste land in de EU en in heel Europa worden, waar voormalige gedomesticeerde dieren als  wild en vrij  levende paarden worden gezien. Veel andere landen zijn al geïnteresseerd in het volgen van de stappen die in Bulgarije worden gezet.