U bent hier

Wisenten doen het goed op de Maashorst

2-08-2017|DOORARK Rewilding Nederland

In de kudde wisenten op de Maashorst zijn dit jaar vijf kalfjes geboren. De wisentkalfjes groeien en bloeien en trekken veel bekijks. Binnenkort start de bronst, de tijd dat de kudde opnieuw gaat werken aan nageslacht. 

Sinds maart 2016 leeft er een kudde wisenten op de Maashorst. Ze leven in een circa 170 hectare groot omheind gebied. In dit leefgebied van de wisenten worden regelmatig excursies en open dagen georganiseerd. Vanaf het omringende raster wordt de kudde regelmatig gezien door omwonenden en toeristen. Sommige toeristen komen zelfs speciaal voor de wisenten naar de Maashorst zo liet VVV Uden onlangs weten. Er zitten zelfs toeristen bij uit België en Engeland.

De kudde wisenten maakt het goed en hopelijk kunnen ze in de toekomst een veel groter gebied gaan begrazen. Voor dat het zo ver is wordt onderzoek gedaan naar de reactie van wisenten op recreanten in de Maashorst. Wandelaars en hardlopers zijn al aan bod geweest zonder dat dit problemen opleverde.

De Maashorst wordt ook veelvuldig gebruikt door ruiters en menners. Zij maken deze zomer deel uit van de onderzoeken. Het doel is om te onderzoeken hoe wisenten reageren en om de wisenten te laten wennen aan de aanwezigheid van ruiters en menners. De eerste proeven zijn reeds uitgevoerd en goed verlopen.

Bij sommige proeven bleven de wisenten stoïcijns in het bos liggen, proef mislukt. Of juist niet, zoals een ruiter terecht opmerkte, want dat laat zien dat ze zich niets aantrekken van een passerende ruiter aan de rand van het bos.

Wandelaars bij de wisenten in de  Maashorst
Wandelaars bij de wisenten in de Maashorst

Zelf de wisenten zien? Deze nazomer en herfst zijn er nog volop excursies. Die zijn te boeken bij Natuurcentrum De Maashorst. Via onze website en de nieuwsbrief Allemaal Maashorst maken we bekend wanneer er weer open dagen zijn. U kunt zich via  www.allemaalmaashorst.nl gratis abonneren op deze nieuwsbrief.

 

Ook elders wisenten zien? Bezoek dan de wisenten op de Veluwe of in het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.