U bent hier

Wildernis onder water op TV

29-05-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Vanaf 29 mei start de herhaling van de zesdelige serie ‘Wildernis onder Water’. De serie gaat over Nederland en het water dat altijd met elkaar verbonden is. Lange tijd hebben we het water naar onze hand gezet en zijn we vergeten aan de natuur te denken, maar dat gaat veranderen. In Wildernis onder Water reizen de makers af naar de mooiste gebieden van Nederland en ontdekken ze wat er allemaal gebeurt om de onderwaternatuur te herstellen. ARK Natuurontwikkeling maakte deze serie mede mogelijk.

De natuur houdt van geleidelijke overgangen tussen land en water, zout en zoet water, zee en rivieren. Van zeldzame vogels tot kleine kreeftjes en insecten, het is de natuur die hoort bij de zeemonding van grote rivieren, zoals vroeger de Zuiderzee en nu de Maas in Rotterdam. Kenmerkend voor dit soort gebieden is ook de aanwezigheid van getijden en zandplaten, waar dieren voedsel kunnen vinden. Maar de oevers van de Maas zijn vooral bestemd voor het aanleggen van schepen. En de Afsluitdijk heeft een eind gemaakt aan de natuur die de Zuiderzee ooit rijk was. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Want in de havens van Rotterdam mag weer bijzondere riviernatuur terugkomen en om de oude Zuiderzeekusten te beschermen wordt nu een berg zand gestort. Zelfs de vissen kunnen binnenkort weer door de Afsluitdijk: met de splinternieuwe vismigratierivier.

Trailer Wildernis onder Water

Natuur in Rotterdam

In de zesdelige natuurserie komt Havenstad Rotterdam veel in beeld. Vanwege de bijzondere ligging van Rotterdam - aan de rivier en vlakbij zee - is de ecologische rijkdom hier onverwacht groot. De Rotterdamse haven is bijvoorbeeld een vogelgebied van nationale betekenis. Juist rond en in het water is de natuurlijke rijkdom groot. ‘Rotterdam: Wildernis onder water’ neemt ons mee naar die onbekende en fascinerende wildernis in Rotterdam: de wildernis onder water. De camera volgt bijvoorbeeld de glasaal die vanuit de Sargasso-zee in Midden-Amerika naar Nederland zwemt om - via de Nieuwe Waterweg - de poldersloten te bereiken van Midden-Delfland, ten noorden van Rotterdam.

Getijdennatuur in de stad

Juist voor Rotterdam geldt: als je de natuur een klein beetje meer ruimte geeft, levert dat direct veel spectaculaire plant- en diersoorten op. Zowel op het Rotterdamse platteland als aan de oevers van de Nieuwe Maas en het Scheur werkt ARK Natuurontwikkelingen samen met overheden en natuurbeschermers aan nieuwe natuur. Met 'Rivier als Getijdenpark' wordt gewerkt aan terugkeer van getijdennatuur in Rotterdam. Langs meerdere Maasoevers komen getijdenparken, waar het getij voor de Rotterdammer weer zichtbaar en beleefbaar wordt. Rechte, stenen oevers maken plaats geleidelijk aflopende, natuurlijke oevers waar zich planten, vissen en vogels thuis voelen. Recreatieroutes maken dat mensen welkom zijn om hier te vertoeven.

Wildernis onder water wordt uitgezonden op 29, 30 en 31 mei en op 1, 2 en 5 juni, 17.10 uur op NPO 2.