U bent hier

Vogelvierdaagse op de Maashorst

19-04-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Vogelwacht Uden organiseert van 7 tot en met 10 mei 2017 een vogelvierdaagse in de Maashorst in het kader van de Nationale Vogelweek. De wandeling op zondag 7 mei 2017 start 's morgens om negen uur vanaf het parkeerterrein van het Natuurcentrum de Maashorst aan de Maashorstweg in Nistelrode. De overige drie wandelingen zijn avondwandelingen en starten om 19.00 uur vanaf dezelfde plek. De deelname aan de wandeling is gratis. Aanmelden kan, maar is niet noodzakelijk, via www.vogelweek.nl. Personen die de vierdaagse vol maken ontvangen op woensdag een kleine attentie.

In de Nationale Vogelweek kan iedereen in Nederland ervaren hoe rijk ons land is aan vogels en hoe leuk en spannend het is om vogels te kijken. Door het hele land zijn er vogelexcursies en ontdekken natuurliefhebbers onder begeleiding van ervaren vogelkenners de meest verbazingwekkende vogels in het wild. De excursies zijn geschikt voor beginners met veel uitleg. De Nationale Vogelweek wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek, vogelwerkgroepen en diverse natuurorganisaties. 

Het broedseizoen van de vogels is volop bezig. Bijna alle zomervogels zijn inmiddels gearriveerd. Mannetjes laten luid zingend aan andere mannetjes weten dat dit plekje op de Maashorst al door hun bezet is. En met die zang en baltsvluchten proberen ze ook zoveel mogelijk indruk op de vrouwtjes te maken. Soorten als Boompieper, Gekraagde Roodstaart, Putter en Grasmus zullen we dan ook ongetwijfeld op deze wandeling tegenkomen. Misschien zien en horen we ook wel de Raaf, in Brabant nog steeds een zeldzaamheid, maar in de Maashorst al vele jaren een broedvogel.

Raaf
Raaf vliegt voor een donkere wolkNatuurlijk proberen we een glimp op te vangen van de Wisenten, deze grazers zorgen voor diversiteit, die goed is voor veel vogels. In de zandbaden die de Wisenten maken zijn vaak vogels op zoek naar insecten.
Een verrekijker is hierbij een praktisch hulpmiddel. Laarzen of stevige schoenen zijn aan te bevelen. Op zondag kan na afloop van de wandeling een bezoek gebracht worden aan het Natuurcentrum de Maashorst waar veel informatie over het natuurgebied ‘de Maashorst’ is te verkrijgen. 

De deelname aan deze voorjaarswandeling en de entree van het Natuurcentrum de Maashorst zijn gratis. Voor meer informatie kan men contact opnemen met: info@vogelwachtuden.nl of een bericht sturen naar hun Facebook-pagina.