U bent hier

VLOGs: Status Wild

6-06-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Via videoblogs is te volgen hoe er gewerkt wordt aan de terugkeer van wilde paarden in Bulgarije. Niet alleen een terugkeer in het wild, maar ook met de status van een wild dier. Studenten Jamie-Lee Bal en Joanne Landman van Avans hogeschool in Den Bosch zijn momenteel in de Bulgaarse Rhodopen waar ze een promotiefilm voor het Status Wild project maken. Dit project heeft als doel de unieke status “Wild” voor de hier levende konikpaarden te verkrijgen.

Jamie-Lee Bal en Joanne Landman
Jamie-Lee Bal en Joanne Landman

Wild Status

Tijdens het New Thracian Gold project van ARK in Bulgarije, ontstond het idee om het mogelijk te maken om paarden niet alleen wild te laten leven, maar ook echt weer wild te laten zijn en ze de status 'wild' terug te geven. De paarden worden dan weer gezien als echte wilde dieren, net als herten, zwijnen, beren en wisenten. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze geen registratiechips meer hoeven te krijgen ter identificatie, dat hun bloed niet langer jaarlijks bemonsterd hoeft te worden en dat ze kunnen blijven liggen als ze doodgaan, net als andere wilde dieren. Ook geldt dat de draad waar ze nu achter leven dan kan verdwijnen.

Status Wild Trailer

VLOGs

De aanvraag voor de wild status is inmiddels in een vergevorderd stadium, maar visuele promotie en communicatie over dit project is wenselijk. Jamie-Lee en Joanne maken daarom een film die bedoeld is voor lokale bewoners en online gebruikt kan worden en ingezet zal worden voor promotiedoeleinden in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Tijdens het maken van deze voorlichtingsfilm maken de studenten ook korte videoblogs waarin ze vertellen over hun werkzaamheden en het project. De vlogs zijn hier te bekijken.