U bent hier

Veldlessen weer gestart in het Groene Woud

18-04-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Donderdag 13 april bezochten groep 7 & 8 van Speelleerplein de Fonkeling uit Spoordonk het natuurgebied de Scheeken in Het Groene Woud. Vrijwel niemand van de kinderen of de ouders kende dit gebied, dus was het echt een ontdekkingsreis.

Veldles Groene Woud
Veldles Groene Woud

Het gebied de Scheeken wordt gekenmerkt door oude populierenlanen waar de natuur weer de touwtjes in handen heeft gekregen. Drassige plekken en slootjes maken het een uitnodigende plek voor heel wat vochtminnende soorten. Natuurlijk volop kikkertjes die werden achtervolgd door enthousiaste kinderhanden. Maar ook veel slakken werden gezien, waaronder een aantal zeldzame soorten. Verschillende slakken werden ontdekt en uitvoerig met een loepje bestudeerd, toch wel bijzonder!

Een bijzonder slakje
Een bijzonder slakje

Dit gebied heeft sinds kort nog een groep bijzondere bewoners erbij gekregen: edelherten. Zij horen thuis in de Brabantse natuur. Het Brabants Landschap heeft er samen met ARK Natuurontwikkeling voor gezorgd dat ze hier weer leven. Tijdens de veldlessen werden de edelherten niet gezien, maar de verse sporen waren niet te missen. De nieuwsgierigheid van de kinderen was gewekt en iedere vreemd uitziende boom werd vanuit de verte aangezien als een vermeend edelhert. Misschien zijn ze makkelijker te zien als er niet een hele schoolklas aanwezig is.

Edelherten in Het Groene Woud
Edelherten in Het Groene Woud

Maar desondanks werden er veel andere leuke dingen gezien en gedaan. Zoals een natuurbrug bouwen. Dieren hebben veel belang bij een echte natuurbrug oftewel ecoduct die de natuurgebieden de Scheeken en de Mortelen met elkaar verbindt.

Er werd ook naar vogels, kleine beestjes, waterdiertjes en naar allerlei dierensporen gespeurd. Het waren leerzame activiteiten voor leerlingen en begeleiders en een leuke kennismaking met dit gebied. De komende weken zullen nog meer van deze veldlessen plaatsvinden met basisscholen uit de omgeving, die zo kennis kunnen maken met het leefgebied van het edelhert.