U bent hier

Veldlessen met frikandellen in het Geuldal

2-10-2017|DOORARK Rewilding Nederland

De veldlessen van ARK en CNME Maastricht  in het Limburgse Geuldal vallen goed in de smaak. Want hier staan ‘frikandellen en bitterballen’ op het menu!  Basisschool leerlingen ontdekten deze tijdens hun speurtocht in het natuurgebied Ingendael bij Valkenburg. Razend enthousiast waren ze.

Veldles Geuldal, foto: Josien van Boekel
Veldles Geuldal, foto: Josien van Boekel

Voor ‘ervaren’ natuurliefhebbers zijn vruchtkolven van lisdoddes en rozen met gallen helemaal geen vreemde kost. Maar voor de leerlingen van groep 6 van De Gansbeek uit Meerssen was het de ontdekking van het jaar! Zoiets wordt nog leuker als je ook nog ontdekt dat de bitterballen écht vlees bevatten (rozenmosgalwesp) en dat de frikandellen een haast onuitputtelijke bron zijn van zijde zachte sneeuwvlokken. Een beetje peuterwerk is wel vereist.

En dat is precies de bedoeling van de veldlessen: struinen, speuren, verzamelen, ruiken, voelen en  peuteren. Geen lesboek met theorie, maar opdrachtkaarten voor onderzoek  in de jungle van het Geuldal. Deze zit vol avonturen en verrassingen. Wie dát eenmaal geproefd heeft zal niet snel meer achteloos en onverschillig de natuur aan zich voorbij laten gaan.

Het educatieve programma langs de Geul is mogelijk gemaakt door financiële steun van de Nationale Postcode Loterij, Stichting het Limburgs Landschap en het Prins Bernhard Cultuurfonds.