U bent hier

Veldlessen in het Groene Woud leuk en leerzaam

11-12-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Na een succesvolle pilot in 2016 zijn er ook in 2017 weer veldlessen gegeven in Het Groene Woud. Dit jaar hebben 14 groepen van 4 basisscholen uit Spoordonk, Liempde, Sint-Oedenrode en Best op een unieke manier kennis gemaakt met het gebied in de Brabantse natuur en het edelhertenproject. De veldlessen worden georganiseerd door ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Brabants Landschap en worden mede mogelijk gemaakt door Stichting Streekfonds Het Groene Woud.

Eerst kregen de leerlingen een presentatie in de klas, waar nuttige achtergrondinformatie werd gegeven over Het Groene Woud en de edelherten. Onderwerpen die voor de meeste kinderen onbekend waren. Met die informatie gingen ze op een andere dag op expeditie in de Scheeken, een natuurgebied tussen Best en Liempde. Het unieke aan deze expeditie is dat de kinderen buiten de paden het gebied mochten verkennen - iets wat sinds het uitzetten van de edelherten in maart 2017 tijdelijk niet meer is toegestaan. Daardoor konden zij op zoek naar waterdieren, vogels, kleine beestjes, sporen van dieren, de vele kikkers en slakken en nog veel meer leuks en interessants.

Veldles in Het Groene Woud
Veldles Het Groene Woud

Er werd natuurlijk ook gespeurd naar de edelherten, maar meer dan keutels, haren en vraatsporen lieten de dieren niet van zich zien tijdens de veldlessen. Toch hebben 374 kinderen en bijna 100 begeleidende ouders met eigen ogen kennis gemaakt met dit bijzondere gebied. Niet op de minste plaats hebben de vrijwilligers van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) een enthousiaste rol gespeeld bij het begeleiden van de presentaties en de veldlessen.

In 2018 hopen we weer even zoveel, of zelfs meer kinderen mee te nemen naar dit gebied. Zodat zij kennis kunnen maken met de zelfredzame natuur die hier wordt beheerd door een uitbreidende roedel edelherten en een kudde runderen.

Lees meer over de veldlessen in het jaarverslag 2017!