U bent hier

Schatzoekers in Kempen~Broek bewonderen natuur

23-03-2017|DOORARK Natuurontwikkeling

 

GrensPark Kempen~Broek, dat zich uitstrekt van Maarheeze (NL) tot aan Maaseik (B), gooit hoge ogen bij geocachers. Enkele honderden ‘schatzoekers’ zijn het gebied al eens in getrokken om aan de hand van coördinaten de caches te vinden die er op initiatief van ARK zijn gelegd.

Volgens ARK is geocaching een aantrekkelijke manier om de natuur in te gaan en Grenspark Kempen~Broek te ontdekken. De natuur mag hier sinds een tijdje weer haar gang gaan, wat resulteert in zompige moerasgronden, weelderige bosranden en een rijke schakering aan planten en dieren. En ronddwalen mag: mensen hoeven hier niet op de paden te blijven.

‘Heerlijk rondstruinen’

Dat maakt Grenspark Kempen~Broek uitermate geschikt voor geocache. Vrijwilliger Patrick vanden Berghe, die de route ontwikkelde voor ARK, zorgt er steeds voor dat er ‘schatten’ in het Grenspark liggen. Aan de hand van coördinaten gaan mensen op zoek – en dat staat garant voor mooie wandelingen en het ontdekken van plekjes waar ze nog nooit zijn geweest. Reacties van geocachers zijn lovend. Zo noemt één van hen Kempen~Broek ‘een prachtig wijds gebied waar je nog heerlijk kan rondstruinen’ en vindt een ander het prachtig om zelf zijn pad te zoeken. Die liet tevens weten nog nooit zoveel wild tegelijk te hebben gespot: ‘We leken zelfs even samen naar dezelfde cache te lopen. De reeën sprongen weg voor de runderen.’

Geocaching met behulp van gps
Geocaching met behulp van gps

Op zoek naar geocaches

Wie op zoek wil naar geocaches in Grenspark Kempen~Broek maakt eenvoudig een account aan op www.geocache.com. Hierop zijn alle geocaches van ARK aangemeld. Eenmaal een account, staat de avontuurlijke natuurliefhebber niets in de weg om op pad te gaan in dit verrassende natuurpark.

Gebiedsontwikkeling Kempen~Broek

ARK Natuurontwikkeling is in opdracht van de provincie Limburg uitvoerder van een gebiedsontwikkeling in het Kempen~Broek. Door vrijwillige kavelruil ontstaat een robuust, aaneengesloten natuurgebied op de nattere delen van het Kempen~Broek en vindt agrarische structuurversterking plaats op de drogere, voor landbouw geschikte delen. Communicatie, natuureducatie en beleefbaarheid zijn daarnaast belangrijke ingrediënten van deze gebiedsontwikkeling.