U bent hier

Rupsen wolfsmelkpijlstaart in de Gelderse Poort

24-08-2017|DOORARK Natuurontwikkeling

Rupsen van de zeer zeldzame wolfsmelkpijlstaart zijn gevonden in de Millingerwaard in het hart van de Gelderse Poort. Dit gebied is sowieso een van de betere plekken in Nederland om deze zeldzame nachtvlinder te zien, maar het is al zo’n 20 jaar geleden dat er rupsen werden gevonden.

Rupsen wolfsmelkpijlstaart in de Millingerwaard

Tijdens opnames voor het natuurprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland werden in de Millingerwaard twee rupsen ontdekt van de wolfsmelkpijlstaart. De wolfsmelkpijlstaart is een nachtvlinder die de afgelopen eeuw steeds zeldzamer werd. De rupsen zijn opvallend: tot 8 centimeter groot, zwart met rood en gele stippen. Deze rupsen leven op wolfsmelksoorten en dan met name op cipreswolfsmelk.

Cipreswolfsmelk is in de Millingerwaard volop aanwezig. De afgelopen decennia is het aantal planten flink toegenomen. Ze groeien vooral op de oevers van de Waal waar water en wind zand afzetten. Precies op die plekken werden de rupsen dan ook gevonden. Cipreswolfsmelk komt vooral voor in het rivierengebied en lokaal in de duinen, elders is het zeldzaam.

Rups wolfsmelkpijlstaart, foto: Thijmen van Heerde, Staatsbosbeheer
Rups wolfsmelkpijlstaart, foto: Thijmen van Heerde, Staatsbosbeheer

De geschiedenis van de terugkeer van de wolfsmelkpijlstaart in de Gelderse Poort begon begin jaren negentig. Toen werd door Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling een start gemaakt met natuurontwikkeling. Landbouw verdween op de oeverwal en op het rivierduin. Het gevolg was een flinke toename van cipreswolfsmelk en de eerste rupsen van de wolfsmelkpijlstaart werden toen gevonden. In de eerste jaren werden ze bijna jaarlijks gevonden. Daarna werd het stil op het rupsenfront, maar werden er nog wel volwassen vlinders gezien in 2007 en 2015. Mogelijk dat de vlinder dan ook wel al die tijd aanwezig bleef.

Rups koninginnenpage, Millingerwaard
Rups koninginnenpage, Millingerwaard

In de uitzending van BuitenGewoon van Omroep Gelderland op 2 september (17.20 uur, ieder uur herhaald) zijn de rupsen te zien, net als rupsen en vlinders van de koninginnenpage die dit jaar ook veel werden gezien in de Gelderse Poort. Daarnaast neemt presentator Harm Edens samen met Staatsbosbeheer boswachter Thijmen van Heerde een duik om het onderwaterleven te ontdekken en gaat Harm een poging wagen zijn eerste bever te zien.

Tekst: Thijmen van Heerde, Staatsbosbeheer en Twan Teunissen, ARK Natuurontwikkeling