U bent hier

Nieuwe uitkijktoren bij Landtong Rozenburg

3-11-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Havenbedrijf Rotterdam opent op 10 november uitkijktoren Paal 83 op de Rozenburgse Landtong langs het Calandkanaal. Paal 83 is een eerbetoon aan de eerste ligplaats voor de overslag en het bunkeren van LNG, vloeibaar gemaakt aardgas, en vanaf de uitkijktoren is er een fraai uitzicht over haven én natuur die ARK samen met Havenbedrijf Rotterdam realiseerde. 

De installatie van Paal 83 op de groene Rozenburgse Landtong past in het beleid van het Havenbedrijf om de haven aantrekkelijk vorm te geven en laat zien dat natuur in deze industriële omgeving floreert. “Bekend maakt bemind”, vindt Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf. “De Landtong Rozenburg is een groene oase, ideaal om te fietsen, te wandelen en te genieten van het prachtige uitzicht op de grootste haven van Europa. Deze uitkijktoren geeft daarop een nieuw perspectief.”

Uitkijktoren Landtong Rozenburg, foto Wim van Vliet
Uitkijktoren Landtong Rozenburg, foto Wim van Vliet

Paal 83 is vernoemd naar de afmeerpalen die de basis vormen van de nieuwe LNG ligplaats. De kern van Paal 83 is een gerecyclede afmeerpaal. Dit illustreert de ambitie van het Havenbedrijf een duurzame haven te zijn. De uitkijkpost toont ook de enorme schaal en maat van de afmeerpaal. Als er schepen aan liggen, ogen ze vrij nietig. In feite zijn het enorme kolossen. Rondom het bordes op 16 meter hoogte zijn informatiepanelen die verwijzen naar dat wat je ziet en ervaart. 

ARK op de Landtong

Eind jaren negentig werd ARK Natuurontwikkeling actief op de Landtong. Samen met Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelde we het natuurgebied Landtong Rozenburg. De Landtong was een van de voorbeeldprojecten als uitwerking van de visie Nieuw Rotterdams Peil. Op de Landtong verzorgden we jarenlang de begrazing, volgden en rapporteerden de spontane bosontwikkeling als alternatief voor aanplant en tot op de dag van vandaag zijn we betrokken bij veldlessen ijn het gebied.
Naast de Landtong ligt de Groene Poort, meer over de Groene Poort is hier te lezen.

Meer over Paal 83 is te lezen op de website van Havenbedrijf Rotterdam.