U bent hier

Natuurorganisaties, ondernemers en streek vieren komst edelhert Brabant

1-04-2017|DOORARK Rewilding Nederland

De terugkeer van het edelhert in Het Groene Woud is zaterdag 1 april gevierd bij De Vleut in Best. Joseph Vos, voorzitter van Brabants Landschap, John Verheijen, wethouder van Best, Peter van de Wiel loco-burgemeester van Boxtel en Yvo Kortmann, voorzitter van Het Groene Woud onthulden een informatiepaneel over het edelhert. De onthulling was de symbolische start voor de verdere samenwerking tussen Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling, gemeenten en ondernemers rondom het edelhertengebied in De Scheeken. Aansluitend gingen vanuit De Vleut de eerste edelhertenexcursies van start.

Onthulling Informatiebord Edelhertgebied.
Onthulling Informatiebord Edelhertgebied.

Poort naar Groene Woud

De Vleut in Best is één van de toegangspoorten tot het edelhertengebied. Door de voorgenomen ontwikkeling van het recreatiegebied en de nog te bouwen uitkijktoren in het edelhertengebied belooft de Vleut voor bezoekers een ware groene poort naar Het Groene Woud te worden. Bezoekers kunnen van hieruit te voet naar het vlakbij gelegen gebied, waar de edelherten lopen. Zo blijft de rust in het gebied zelf gewaarborgd en is de kans om daadwerkelijk oog in oog te komen staan met een edelhert het grootst. Herten oefenen grote aantrekkingskracht uit op recreanten, kinderen en fotografen. Wandelen, fietsen of kamperen in een omgeving waar edelherten leven, is een belevenis voor jong en oud. De bronsttaferelen in het najaar trekken jaarlijks veel bezoekers.

Edelhert in Het Groene Woud
Edelhert in Het Groene Woud

Excursies

Zaterdagmiddag 1 april vertrokken ook de vier eerste publieksexcursies naar het edelhertengebied. Een mooie kans om onder begeleiding van ervaren gidsen van Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling op zoek te gaan naar edelhertsporen en de dieren zelf. In april staan nog meer excursies gepland, waar nog enkele plekken voor vrij zijn.  Omdat het gaat om 13 edelherten in een gebied van 300 hectare is het niet zeker dat de dieren zich laten zien.  In het najaar worden bronstexcursies georganiseerd en in de tussenliggende periode kunnen wandelaars op eigen gelegenheid het gebied in gaan. Het edelhertengebied is op wegen en paden vrij toegankelijk voor bezoekers. Ga voor meer informatie over de edelherten en aanmelden voor excursies naar www.edelherteninhetgroenewoud.nl.

Edelhertenexcursie in Het Groene Woud
Edelhertenexcursie in Het Groene Woud

Terugkeer edelhert in Brabant

Op 6 maart kwam het edelhert na ruim anderhalve eeuw afwezigheid terug in Brabant. In het hart van Het Groene Woud, in een omrasterd gebied van 300 hectare groot, aan weerszijden van de natuurbrug over de A2. Het edelhertengebied ligt in de Scheeken, tussen Best en Liempde en is eigendom van Brabants Landschap. De groep edelherten die werd losgelaten bestaat uit 4 herten en 9 hindes. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter.

De terugkeer van het edelhert in Brabant is een initiatief van Brabants Landschap in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling. Verder wordt samengewerkt met Streekorganisatie Het Groene Woud en is de terugkeer mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Nationale Postcode Loterij. Samen met SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) worden gidsen opgeleid die nieuwe rondleidingen gaan geven in het gebied.