U bent hier

Millingerwaard op TV

28-08-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Meer dan vijfentwintig jaar geleden startte ARK haar eerste voorbeeldproject voor natuurontwikkeling in de Millingerwaard. Dat groeide uit tot een langgerekt lint van riviernatur tussen Nijmegen en de Duitse grens. Maar wat leverde het op? Het natuurprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland onderzocht het. De resultaten waren op 2 september te zien op tv en nu online.

BuitenGewoon in de Millingerwaard

BuitenGewoon trok de Millingerwaard in. Samen met oud-ARKer Johan Bekhuis bezoekt presentator Harm Edens het gebied. Johan neemt Harm mee naar zijn favoriete plekken en blikt terug op hoe het ooit begon.

BuitenGewoon in de Millingerwaard, foto: Gert Visser
BuitenGewoon in de Millingerwaard, foto: Gert Visser

Samen met boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer duikt Harm Edens letterlijk onder.  In het gebied zijn namelijk geulen gegraven om ruimte te geven aan het water tijdens extreem hoog water. De geulen leveren veiligheid, maar ook bijzondere onderwaternatuur.

Met ARKer Twan Teunissen sluit het programma de dag af op zoek naar bevers. Samen met de wildlevende paarden en runderen zijn zij de belangrijkste vormgevers van de vegetatie.

Tijdens de opnames werden bijzondere soorten gevonden zoals rupsen van de wolfsmelkpijlstaart, koninginnenpages en de nieuwkomer blauwvleugelsprinkhaan.

BuitenGewoon is op zaterdagen te zien bij Omroep Gelderland, de uitzending start om 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. De uitzending van de Klompenwaard staat de volgende dag ook online.