U bent hier

Leerlingen Bernardusschool beleven getij in Vijfsluizerhaven

1-07-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Op donderdag 22 juni hebben leerlingen van de Bernardusschool uit Schiedam genoten van getijdennatuur in de Vijfsluizerhaven. De kinderen en hun begeleiders ervaarden met het slik aan de laarzen, hoe eb en vloed tot middenin de stad rijke plekken boetseren voor waterdieren, vogels en planten. Stadsecoloog Hans de Kruijff vertelde de kinderen hoe getijdennatuur in de Nieuwe Maas de komende jaren weer meer ruimte krijgt. De tocht was een voorproefje op de kans die alle Schiedamse basisscholen volgend jaar krijgen. In het schooljaar 2017-2018 verzorgen NME Schiedam, ARK Natuurontwikkeling en ‘De Stad Uit’ in de Vijfsluizerhaven veldlessen voor de bovenbouw van basisscholen. De Vijfsluizerhaven is ook nog eens een prachtig voorbeeld voor de Wilhelminahaven, die binnenkort wordt ingericht als getijdenpark.

Natuur in de Vijfsluizerhaven

De Vijfsluizerhaven verbond vroeger de Poldervaart met de Nieuwe Maas, tot de aanleg van de Beneluxtunnel de haven afdamde. De waterkwaliteit verslechterde en getijdennatuur verdween. Sinds 2015 kunnen eb en vloed vanuit de Nieuwe Maas weer de haven binnenkomen. Een tijverschil van twee meter laat met eb een slikkig strand verschijnen: een plaats waar steltlopers en andere vogels hun voedsel bij elkaar scharrelen. Langs de bovenrand van het strand groeien riet, kattenstaart en wilgenroosje, maar ook de zeeaster vindt er houvast. Trekvissen die van zee de rivier opzwemmen of juist andersom, vinden er een goede rustplek om te wennen aan de overgang tussen zoet en zout in het brakke water hier. De Vijfsluizerhaven is een pareltje getijdennatuur midden in het bedrijvige havengebied.

Getijdennatuur langs de Nieuwe Maas

Getijdennatuur langs de oevers van de Nieuwe Maas brengt verkoeling tijdens de lange, hete zomers in de verstedelijkste Rijnmondregio. De adem van eb en vloed trekt bijzondere planten, vissen en vogels die op de grens van zoet en zout leven. Steur, zalm en paling maken gebruik van deze toegangspoort tot Europa. Boven water pikken lepelaar, steltloper en ijsvogel hun graantje mee. De nieuwe natuur biedt bewoners en recreanten de kans om te hengelen, wandelen en picknicken langs de groene oevers van ‘hun’ Nieuwe Maas.