Kopje onder voor de natuur in een ijskoud Haringvliet
26-01-2017|DOOR
Tweeëntwintig vrijwillige sportduikers brachten zondag 22 januari op 11 plekken het onderwaterleven van een ijskoud Haringvliet in beeld. De duikers zetten tientallen vissen, planten, weekdieren, wormen en sponzen op de kiek. Zwartbekgrondel, visbloedzuiger, aarvederkruid en gevlekte Amerikaanse rivierkreeft, zijn slechts een greep uit de serie soorten die werd waargenomen. Als de Haringvlietsluizen in 2018 op een Kier gaan wordt het zoete Haringvlietwater zouter. Om te weten hoe dat het onderwaterleven verandert, is kennis over de huidige situatie onderwater essentieel. De Nederlandse Onderwatersport Bond en stichting ANEMOON slaan daarom de handen ineen in ‘Project Haringvliet’. ARK Natuurontwikkeling is betrokken bij het Droomfondsproject Haringvliet en heeft bijzondere belangstelling voor de monitoringsresultaten.
Onderwaterleven nu en na De Kier
In 2016 organiseerden de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en stichting ANEMOON ook al twee monitoringsdagen rond het Haringvliet, dit jaar volgen er nog twee. Project Haringvliet brengt het onderwaterleven van het Haringvliet anno nu in beeld. In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een Kier en wordt het zoete water tot aan de lijn Middelharnis – Spui een groot deel van het jaar brak. Niemand weet precies wat dit met het onderwaterleven gaat doen. Daarmee staat als een paal boven water dat het monitoringswerk van de duikers belangrijk is. Bert Vos, bestuurslid van de NOB vertelt: “De duikers kwamen uit alle windstreken, hun enthousiasme was aanstekelijk. Vol overgave werd het ijs gebroken....letterlijk. Veel locaties waren ondanks de koude omstandigheden bijzonder”. Voor deze gelegenheid hadden de duikers toestemming van de beheerders gekregen om in de havens van Middelharnis, Stad aan 't Haringvliet en WSV De Put te duiken. Daar was winterclustering van vis waargenomen.

Warme soep op Menheerse Werf
Na de koude duik vulden de duikers bij de gaskachels van Menheerse Werf in Middelharnis, de monitorformulieren in met hulp van stichting ANEMOON en RAVON. Onder het genot van warme drank en soep luisterden de duikers naar presentaties van onder andere de onderwaterfotograaf Ron Offermans. Hij schetste een bijzonder beeld van de brakwaternatuur in het Noordzeekanaal.
Project Haringvliet zet zich de komende jaren in om de gevolgen van het Kierbesluit op de voet te volgen en te leren van de ontwikkelingen die dit watersysteem doormaakt met de komst van het Noordzeewater.